Camera Deputatilor va dezbate, luni si marti, trei motiuni simple, doua dintre acestea fiind initiate de Partidul Democrat (PD) si de membri ai Partidului Liberal Democrat (PLD), pe domeniile agricultura si sanatate, si o motiune a Partidului Social Democrat (PSD), pe agricultura.

Deputatii vor dezbate, luni, in plen, motiunile PD si PLD, iar marti, dupa plenul obisnuit de dimineata, deputatii se vor reuni intr-o alta sedinta de plen, dedicata dezbaterii motiunii pe care au initiat-o social-democratii. Liderii PD si PLD, Emil Boc si Theodor Stolojan, au anuntat la inceputul saptamanii ca reprezentantii celor doua partide vor depune doua motiuni simple la Camera Deputatilor: una care are ca tema situatia din sanatate, iar cealalta, situatia din agricultura. Prin motiunea simpla pe tema sanatatii, intitulata."Astazi, criza in sanatate are nume propriu - Eugen Nicolaescu", i se solicita prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu ca, in baza articolului 85 din Constitutie, sa propuna revocarea din functie a ministrului Eugen Nicolaescu, pentru ca acesta "a ignorat aproape in totalitate prevederile programului de guvernare al Aliantei DA si a dovedit lipsa de respect fata de lege si Constitutie". Emil Boc a sustinut ca "ministrul a dat dovada de o incompetenta crasa", lipsind bolnavii de sume importante de bani, care trebuia sa fie alocate medicamentelor si hranei in spitale, si a angajat cheltuieli din banii publici fara finalitate si fara o fundamentare profesionala sau economica. Liderul PD a mentionat ca democratii si liberal-democratii ii mai cer premierului organizarea, de urgenta, a unor licitatii transparente si corecte, pentru achizitionarea de medicamente, aparatura medicala si materiale sanitare, inclusiv pentru programele nationale de diabet zaharat si cancer. In motiune, potrivit liderului democrat, sunt reclamate "destituirile abuzive" de directori de spitale, precum si incapacitatea de care a dat dovada ministrul Eugen Nicolaescu in folosirea unor bani veniti de la institutiile financiare internationale.

Cea de-a doua motiune simpla initiata de PD si PLD, pe tema agriculturii, se intituleaza "Decebal Traian Remes - groparul agriculturii romanesti" si cere revocarea din functie a actualului ministru de resort. Potrivit initiatorilor, intarzierea absorbtiei fondurilor europene pentru agricultura este o contraperformanta cu efecte daunatoare pe termen lung, pentru Romania si pentru cei care erau indrituiti sa le primeasca. PD si PLD reclama faptul ca programul national de dezvoltare rurala, in baza caruia se pot cheltui bani europeni, nu a fost depus nici pana in prezent la Comisia Europeana. Cele doua partide solicita elaborarea de urgenta a unei strategii post-aderare pentru agricultura si dezvoltare rurala, delimitarea zonelor afectate de seceta, declararea ca zone calamitate si acordarea, in regim de urgenta, de despagubiri pentru recoltele compromise. Democratii si liberal-democratii mai cer majorarea subventiei pentru irigatii la 1.000 de lei pe hectar, achitarea sumelor restante aferente sprijinului pentru producatorii agricoli, un sistem stimulativ pentru productia de lapte si o subventie de 30% pentru motorina. In motiune se mai solicita acordarea unui sprijin pentru suprafetele de sub un hectar, echivalent celui alocat fermelor de peste un hectar. Marti, va fi dezbatuta motiunea simpla initiata de PSD pe tema agriculturii. Liderul social-democrat, Mircea Geoana, a subliniat ca "motiunea pe agricultura va fi, in esenta, constructiva" si, daca va trece, va deveni, potrivit acestuia, "un subiect obligatoriu de tematica pentru Guvernul Romaniei".

Geoana considera ca, pentru a se constitui intr-un demers serios, motiunea ar trebui sa faca referire la ultimii doi ani si jumatate "de esec al guvernarii" din care si PD a facut parte."Mai intai, trebuie sa vedem textul. Daca PD va face motiuni in care sa vorbim cu onestitate despre ceea ce s-a intamplat in ultimii doi ani si jumatate, ne vom uita cu interes. Ne uitam cu deschidere la aceste motiuni, dar ele trebuie sa vorbeasca pe bune de ultimii doi ani si jumatate de guvernare", a afirmat Mircea Geoana.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.