Proiectul legii prin care se introduce votul uninominal nu da, practic, nici o sansa candidatilor fara carnet de partid.
Un candidat independent, chiar si in conditiile perfectionarii legii alegerilor prin introducerea sistemului de vot uninominal, are sanse minime de a obtine un mandat de senator sau de deputat. Potrivit proiectului ce urmeaza sa intre in dezbaterea Legislativului, pentru a deveni parlamentar, un independent trebuie sa cistige un colegiu uninominal cu 50% plus 1 din voturile valabil exprimate in respectivul colegiu. Daca cistiga colegiul, dar fara a stringe respectivul procent, independentul nu devine parlamentar, mandatul fiind atribuit candidatului clasat pe locul al doilea.

Ne aflam fara dubii in fata unei discriminari, deoarece regula nu se aplica si unui candidat apartinind unui partid politic sau unei aliante. Acesta din urma devine parlamentar doar prin simpla cistigare (prin obtinerea celui mai mare numar de voturi in raport cu ceilalti competitori) a colegiului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.