Presedintele Comisiei parlamentare pentru elaborarea legislatiei electorale, Mihai Voicu (PNL), a demarat ieri, in cele doua Camere, stringerea de semnaturi pentru a inregistra oficial proiectul de lege privind alegerile parlamentare care are la baza votul uninominal. "Trebuie sa ne dam peste cap sa depunem luni seara sau marti dimineata cel mai tirziu proiectul, pentru a intra pe ordinea de zi a ultimei sedinte de Birou Permanent a Senatului.
Aceasta pentru a putea sa lucram, in jur de sase saptamini, in vacanta la nivelul comisiei". Voicu ne-a mai declarat ca ii va propune oficial lui Nicolae Vacaroiu convocarea unei sesiuni extraordinare a Senatului incepind cu 27 august, pentru ca, "in primele doua saptamini din luna septembrie, sa rezolvam legea si in Camera Deputatilor".

Patru mari noutati sint legiferate de acest proiect care este elaborat de PNL in colaborare cu Asociatia Pro Democratia: 1. alegerea prin vot uninominal intr-un singur tur de scrutin a 50% din numarul total al parlamentarilor; 2. accederea in Parlament a reprezentantilor diasporei; 3. introducerea votului prin corespondenta; 4. impartirea circumscriptiilor electorale in mai multe colegii electorale.

Conform prevederilor proiectului, din 2008 la Camera vor fi alesi 290 de deputati ai partidelor politice, 16 sau 18 deputati ai minoritatilor nationale si 4 deputati din diaspora. Vom avea, deci, 300 sau 302 deputati (la ora actuala sint 332); la Senat vor fi 124 de senatori din tara si doi din diaspora (137 sint in aceasta legislatura).