Traian Basescu a incercat in nenumarate randuri sa distruga PNL. Acuzatiile au fost lansate de premierul Calin Popescu Tariceanu la Antena 3. Premierul a continuat atacul la adresa sefului statului, declarand din nou ca ar fi bine sa stea in banca lui. In 2004, PNL avea un scor mult mai important decat PD, explica Tariceanu, adaugand ca a fost total surprins de primele lovituri primite din partea lui Basescu

Nu mi-am imaginat niciodata ca se va ajunge la o situatie asa de conflictuala si ca Basescu isi va propune sistematic sa distruga PNL.

De asemenea, seful Executivului a precizat ca PSD nu va primi nici un post in Guvern si ca nu exista niciun protocol sau o intelegere intre liberali si social-democrati.
Nu exista niciun protocol, nici secret nici nesecret, nu exista nicio intelegere, a afirmat Tariceanu. El a spus ca aceasta idee nu este decat 'o inventie a lui Boc', despre care premierul crede ca este un personaj politic care are o involutie spectaculoasa. Primul-ministru a amintit ca PNL a propus PSD o intalnire inaintea dezbaterii motiunii de cenzura, dar a iesit o intreaga zarva pentru ca social-democratii au fost foarte nervosi. 'Eu am declarat clar, dupa sedinta Delegatiei permanente de saptamana trecuta, ca nu avem sa le oferim nimic. Din acest motiv, domnii de la PSD au spus ca, in conditiile acestea, nu avem ce sa discutam', a explicat primul-ministru. 'Va spun foarte clar, nu primeste PSD niciun post in Guvern', a subliniat Tariceanu. In acelasi timp, premierul a admis ca, in cazul in care 'va sesiza ca nu isi poate duce la indeplinire programul, nu ii ramane decat varianta de a-si depune mandatul'.

In ceea ce-i priveste pe membrii PLD care au sustinut, la randul lor, ca exista o alianta intre PNL si PSD, Tariceanu a aratat ca acestia nu au nici un pic de personalitate si sunt un fel de trompeta suplimentara a presedintelui Traian Basescu. Presedintele PNL isi propune ca liberalii sa obtina la alegerile pentru Parlamentul European din toamna un scor electoral de 20%.Liderul liberalilor a admis faptul ca PNL s-a erodat in cei doi ani si jumatate de guvernare, dar a aratat ca acest lucru a fost cauzat si de atacurile persistente ale presedintelui Traian Basescu la adresa liberalilor.

Calin Popescu-Tariceanu s-a aratat absolut sceptic cu privire la faptul ca PNL ar avea in acest moment un scor electoral de 10%.Nu cred ca PNL va ajunge la un scor sub 10%. Ambitia noastra este sa obtinem un scor de 20% la alegerile pentru Parlamentul European, a declarat presedintele PNL. Mecanismul de cooperare si verificare convenit de autoritatile romane cu Comisia Europeana (CE) ar trebui sa functioneze mai mult pe componenta de cooperare si nu atat pe cea de verificare, a aratat primul-ministru .

Mentionam ca premierul a facut, ieri, la inceputul sedintei de Guvern, o informare a vizitei efectuate marti la Bruxelles, unde s-a intalnit cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.In cadrul intalnirii de o ora si jumatate pe care a avut-o cu presedintele CE, primul-ministru a subliniat ca i-a prezentat lui Barroso realizarile Romaniei pe cele patru repere stabilite cu Comisia la finele anului 2006 in cadrul mecanismului de cooperare si verificare.Am insistat pe faptul ca disputele politice care au avut loc nu au afectat activitatea Guvernului si mersul inainte pe calea reformelor, in special in domeniul justitiei, a aratat primul-ministru, precizand ca i-a oferit demnitarului european o serie de explicatii in legatura cu ameliorarea proiectului de lege privind organizarea si functionarea ANI.

Seful executivului a mentionat, in acest context, si ca s-a transmis in primul rand un mesaj de colaborare a Bucurestiului cu CE. Acesta a fost unul din mesajele importante: ca suntem clar angajati sa mergem inainte, ca suntem preocupati de posibilitatea absorbtiei unui procent cat mai important din fondurile europene, ca dorim ca mecanismul de cooperare si verificare sa functioneze mai mult pe componenta de cooperare decat pe componenta de verificare, pentru ca stim si noi care sunt angajamentele si nu trebuie nicidecum facute aprecieri numai de altii, putem sa ne apreciem singuri care este calitatatea muncii noastre, a adaugat acesta.Premierul a amintit ca, in urma intalnirii, Jose Manuel Barroso a cerut presei sa nu se ia in seama speculatiile cu privire la introducerea clauzei de salvgardare in cazul Romaniei.

Atata vreme cat este in curs de elaborare Raportul CE, nu se poate vorbi de asa ceva. Evaluarea pe care am facut-o in cadrul Comitetului executiv de integrare europeana imi da incredere ca Raportul va fi unul pozitiv, a mai spus primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.