Am afirmat si reafirm ca trebuie sa inchidem polemica noastra cu presedintele tarii. Suntem constienti ca are alta viziune asupra constructiei institutiilor democratice. Noi avem o alta viziune. Vom incerca sa ne impunem aceasta viziune, dar nu dorim sa fim intr-o polemica permanenta. Daca vom fi lasati, bineinteles�, a subliniat el. Liderul maghiar a vorbit si despre intrunirea consiliului Reprezentantilor Unionali de la Targu-Mures, in cadrul careia s-a dezbatut situatia politica actuala.

De asemenea, el a anuntat ca prioritatile UDMR in urmatoarea perioada sunt legate de alegerile europarlamentare. In opinia sa, acestea pot avea loc in octombrie sau cel tarziu in noiembrie. �Am vorbit acum vreo zece zile cu domnul Geoana si PSD si-ar dori ca alegerile pentru Parlamentul European sa aiba loc in octombrie sau, cel tarziu, in noiembrie. Stiu, de asemenea, ca liberalii voiau ceva mai tarziu.

Deci, alegerea lunii noiembrie e o solutie de compromis si noi putem accepta aceasta solutie�, a aratat Marko Bela. Totusi, liderul maghiar a infirmat faptul ca ar fi negociat cu alte partide pentru fixarea alegerilor. UDMR ar fi fost de acord cu organizarea acestora si in octombrie. Presedintele UDMR considera ca prea multe nu s-au castigat din amanarea alegerilor europarlamentare. In privinta motiunii de cenzura, liderul maghiar si-a exprimat convingerea ca acest demers a fost inutil. Am trecut de acest moment, de care nu am avut nevoie. Majoritatea s-a abtinut de la vot, ceea ce a fost o manifestare fara precedent, a sustinut Marko Bela, reiterand importanta unei sustineri solide a Guvernului in Parlament. Totusi, liderul maghiar s-a declarat sceptic in privinta posibilitatii alcatuirii unei majoritati stabile in acest moment. Deocamdata, nu reiese nicio formula majoritara, nici din partea PSD, nici din partea PNL, nici din partea PD. a conchis Bela.