Aproape jumatate din valoarea donatiilor incasate de Partidul Umanist din Romania (PUR) in anul 2004 ar putea fi ilegale, apreciaza Institutul pentru Politici Publice (IPP), solicitand Curtii de Conturi si Ministerului Finantelor sa verifice acest caz. Intr-un comunicat de presa difuzat ieri, IPP noteaza ca, "in cadrul programului de analiza a finantarii partidelor si a campaniilor electorale, a constatat, urmarind modul de respectare a declararii de catre partidele politice in Monitorul Oficial a donatiilor primite in anul 2004 conform prevederilor alin. 8, art.5 din Legea nr. 43/2003 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale, ca Partidul Umanist din Romania (Social-Liberal) a beneficiat de donatii susceptibile de a fi ilegale, in valoare de 2.800.000.000 lei". Institutul mentioneaza ca, in Monitorul Oficial nr. 84/2005, partea a III-a, printre donatorii PUR apar SC Intact Advertising SA si SC Grivco SA, ambele societati cu donatii la limita maxima admisa, 1.400.000.000 lei fiecare.

"Consultand insa Lista cu obligatii restante la bugetul de stat pentru contribuabilii mici si mijlocii, conform Legii nr. 161/2003, publicata de Ministerul Finantelor Publice, constatam ca la 31.12.2004 impotriva ambelor societati cu datorii se incepuse procedura executarii silite. Acest fapt ne determina sa consideram ca astfel se incalca prevederile alin. 4, art. 5 din aceeasi Lege a finantarii partidelor, care prevede ca "persoanele juridice sunt obligate ca la data efectuarii donatiei sa aiba achitate integral datoriile fata de bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat", se mentioneaza in comunicat.

IPP aminteste ca, potrivit Legii finantarii partidelor, sanctiunea in cazul primirii de donatii fara respectarea pre-vederilor legale este amenda contraventionala de la 30.000.000 la 300.000.000 lei si confiscarea catre bugetul de stat a sumelor care au facut obiectul contraventiei - in cazul PUR, 2,8 miliarde lei. "Avand in vedere faptul ca aceasta posibila incalcare a legislatiei privind finantarea partidelor este foarte grava, donatiile suspecte ca fiind ilegale reprezinta 49,3% din totalul donatiilor primite de PUR in anul 2004, solicitam Curtii de Conturi a Romaniei sa verifice impreuna cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice acest caz si, in situatia in care aceste date se confirma, sa inainteze spre solutionare actul de constatare catre Curtea de Apel Bucuresti".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.