Fostul presedinte Ion Iliescu nu a venit nici ieri la Parchetul Militar unde trebuia sa fie audiat de generalul magistrat Dan Voinea, in dosarul privind evenimentele petrecute in decembrie 1989 la Bucuresti. Ca urmare, intalnirea a fost reprogramata pentru saptamana viitoare.

Ion Iliescu a absentat de la intalnirea cu generalul Dan Voinea pentru ca "are agenda prea incarcata". In schimb, fostul presedinte al tarii si-a trimis un avocat care a avut o intrevedere cu magistratul militar care investigheaza evenimentele din decembrie 1989. Avo-catul Radu Gherghovan Silinescu a comunicat anchetatorilor ca fostul sef al statului este dispus sa faca declaratii cu privire la acest caz, insa trebuie stabilita o alta zi cand va putea veni la Parchet.
Ion Iliescu este convocat la Parchetul Militar pentru a da declaratii in calitate de martor, lucru care il va face cel mai tarziu joia viitoare. Dan Voinea a afirmat ca intalnirea cu avocatul lui Iliescu a decurs normal, acesta prezentandu-i motive "obiective" pentru care fostul presedinte nu s-a putut prezenta la Parchet. Totusi, magistratul a precizat ca a stabilit o noua intalnire pentru martea viitoare, cand va veni si Ion Iliescu. In caz contrar, acesta risca sa fie adus de politisti.

Luni, actualul senator PSD declara ca in acest caz nu are ce sa evite sau sa omita. "Am scris despre revolutie nu stiu cate carti, le dau bibliografie sa se puna in primul rand in tema cu toate aceste chestiuni. Sunt lucruri pe care le-am relatat cand aveam memoria mai proaspata. Au trecut 15 ani de atunci, dar nu evit niste intalniri cand voi avea timpul necesar", a mai declarat Iliescu.

Generalul Stanculescu, singurul invinuit

In dosarul Revolutiei de la Bucuresti au mai fost audiati pana acum generalul (r) Iulian Vlad, fost sef al Departamentului Securitatii Statului si generalul (r) Victor Athanasie Stanculescu, acesta din urma fiind pus si sub acuzare pentru instigare la omor deosebit de grav si instigare la vatamare corporala.
Legat de punerea sub acuzare a generalului Stanculescu, Iliescu declara recent ca i se pare ca, in momentul de fata, se desfasoara o "diversiune politica" legata de Revolutia din decembrie 1989 si afirma ca dezavueaza felul in care este tratat generalul.

"Mi se pare ca, in momentul de fata, se desfasoara o diversiune politica, care cauta sa discrediteze figurile dominante, proeminente si care si-au asumat raspunderi in Revolutia romana si in tot procesul care a urmat, de promovare a democratiei si a statului de drept in Romania si am sa resping asemenea chestiuni cu toata forta", a afirmat Iliescu.

Membri ai Asociatiei 21 Decembrie 1989 Bucuresti au avut recent o intalnire cu conducerea Parchetului General, careia i-au solicitat reexaminarea unor dosare privind Revolutia din '89. Totodata, acestia au depus si o cerere la Sectia Parchetelor Militare, precum si doua casete inregistrate in timpul revolutiei, in Capitala, in urma acestor demersuri reluandu-se cercetarile.


Despre autor:

Sursa: Realitatearomaneasca.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.