PSD da semne ca este partid de opozitie. In contextul acuzatiilor lansate de liderul democrat, Emil Boc, privind existenta unui protocol de colaborare intre PSD si PNL, social-democratii au ripostat imediat, atacand demersul 'populist si de imagine' al PD.
Mai mult, Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD, a calificat afirmatiile lui Boc drept iresponsabile, cu unicul scop de a accentua si mai mult criza politica din Romania. El a subliniat ca nu exista nici un protocol de colaborare intre PSD si PNL sau alt partid aflat la putere, care sa consacre o colaborare pe palierul politic din Romania, asa cum nu exista nici intentia de a face o astfel de intelegere. In schimb, a replicat purtatorul de cuvant al PSD, nimeni nu a denuntat la tribunal protocolul Aliantei D.A. PNL-PD, de unde s-ar putea trage concluzia ca aceasta este inca viabila, iar liberalii si democratii sunt in continuare impreuna la putere. Prin urmare, PSD a cerut democratilor si liberalilor sa-si asume transparent functionarea Aliantei D.A. sau PD sa o denunte la tribunal, daca vrea sa demonstreze ca nu mai are nicio legatura cu guvernarea. Cristian Diaconescu nu crede ca democratii vor dezavua Alianta, deoarece au tot interesul sa-si pastreze oamenii din administratie, prin intermediul carora, partidul condus de Boc se afla, in continuare, la guvernare. In acest context, ieri, social-democratii au cerut PD ca in termen de 24 de ore sa-si retraga toti reprezentantii numiti politic in structurile administratiei de stat, care 'gestioneaza interesele Romaniei la nivel local'. In cazul in care formatiunea democrata nu-si va retrage oamenii, Diaconescu a anuntat ca PSD va prezenta opiniei publice lista pedistilor aflati inca la guvernare, precizand ca nu e vorba de un demers agresiv al formatiunii din care face parte, ci o clarificare pe care PD trebuie sa o faca in fata poporului roman, deoarece �nu este de inteles cum este posibila functionarea la nivel local a institutiilor deconcentrate pe masuri dispuse de Guvernul liberal pe care democratii incearca sa-l sanctioneze�. De asemenea, PSD a reafirmat ca nu va sustine motiunea de cenzura a Partidului Democrat care se va discuta luni in Parlament, dar ar putea initia motiuni simple, daca ar fi nevoie de crearea unui nou guvern si in conditiile in care acestea ar viza intreaga perioada de guvernare de dupa 2004.

Social-democratii vor avea o discutie, luni, in Biroul Permanent pentru stabili modalitatea in care vor sublinia in fata opiniei publice faptul ca PSD nu intentioneaza sa se lase amestecat intr-o disputa care 'nu este purtata decat in termenii cine are puterea absoluta la guvernarea Romaniei'. In opinia social-democratilor, motiunea de cenzura a PD nu este un demers de evaluare a Guvernului Aliantei DA, ci este expresia luptei dintre PD si PNL pentru suprematia in exercitarea puterii in interiorul Aliantei, dar si incercarii de folosire a PSD pentru a realiza doborarea Executivului Tariceanu. Potrivit lui Diaconescu, intreaga criza politica din acest moment se poate reduce la doua teme evidente ' 'conflictul deschis intre presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu si faptul ca PD si PLD incearca sa fure din increderea si simpatia electorala a lui Traian Basescu si sa-si maximizeze profitul politic intr-o perioada cat mai scurta de timp'. Prin urmare, PSD a anuntat ca nu va mai avea niciun fel de dialog sau consultari pe alte teme decat pe cele care sunt legate de agenda cetateanului si de nevoile romanilor la momentul actual si nu se va mai implica in discutii ce vizeaza proiecte demagogice, strategii politice din partea unor partide. Astfel, social-democratii vor prezenta public pachetul de legi privind nivelul de trai, situatia societatii romanesti si functionarea statului de drept, pe care il considera necesar pentru a fi sprijinit in Parlament, si asteapta ca parlamentarii Aliantei D.A si Guvernul sa se pozitioneze fata de aceste proiecte de legi, in conditiile in care Romania are restante la capitolul armonizarii legislatiei interne cu prevederile europene, avand inca de indeplinit peste 150 de masuri prioritare in acest an, pe domenii importante.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.