Deputatul PSD, Vasile Puscas, fost negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, regreta faptul ca in ultima perioada in Romania nu a existat o adevarata negociere politica, ci 'targuieli fanariote'.
In opinia sa, acest lucru se intampla din cauza faptului ca actorii politici au pus in discutie mai degraba ce fel de guvern trebuie sa existe, ce fel de persoane sa fie in Executiv, si nu au fost motivati sa inceapa o negociere veritabila, 'care sa porneasca de la prezentarea unor obiective clare si de la scopul guvernarii'. Potrivit lui Vasile Puscas, pentru o negociere adevarata, politicienii ar trebui sa afle care este viziunea generala si pe etape referitoare la dezvoltarea Romaniei si care sunt interesele cetatenilor romani, pe care 'politicienii si partidele declama ca ii servesc'. 'Intr-o negociere adevarata ar exista posibilitatea sa vedem cu ce optiune vine fiecare dintre partide, ce resurse poate sa puna la dispozitie pentru realizarea obiectivelor si s-ar evidentia si calitatea formatiunilor, dar mai ales sansele ca un partid sau un grup de partide sa indeplineasca scopurile propuse', este de parere social-democratul.

Vasile Puscas a subliniat ca presedintele este cel care ar trebui sa adune partidele politice si pe presedintii celor doua Camere ale Parlamentului in vederea elaborarii obiectivelor, dar sa le dea acestora si timp pentru dialog si reflectie. La randul sau, intr-o conferinta de presa, presedintele PSD Dambovita, deputatul Ion Stan , a apreciat ca intentia presedintelui Traian Basescu de a identifica un premier care sa formeze un Guvern din care sa faca parte PNL, PD si PLD este nedemocratica. 'Este un act neconstitutional pentru ca avem un Guvern investit de Parlament, un prim-ministru care a fost confirmat cu majoritate de voturi de Parlament. Deci, nu ne aflam in situatia in care presedintele Romaniei, potrivit Constitutiei, sa desemneze un nou candidat', a explicat Stan. El a adaugat ca presedintele Traian Basescu vrea, ''prin abuz si prin masuri de forta', sa schimbe un Guvern, substituindu-se astfel prerogativelor constitutionale ce revin, in fapt, Parlamentului, pentru schimbarea Guvernului. 'Lupta dintre Traian Basescu si Parlament continua, acum la un alt nivel, avandu-l drept protagonist pe primul ministru', a mai spus vicepresedintele PSD, Ion Stan.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.