Social-democratii au anulat sedinta Comitetului Executiv National, care trebuia sa aiba loc astazi pentru a decide care va fi pozitia partidului in urmatoarea perioada, ceea ce poate indica ca jocurile s-au incheiat sau ca s-au complicat.
Dupa o saptamana fierbinte, cu evenimente care au dat nastere la tot felul de speculatii, social-democratii au amanat momentul adevarului. Fara confirmari oficiale, pe surse, s-a aflat ca au avut loc mai multe discutii intre presedintele PSD, Mircea Geoana, si lideri liberali si democrati, dar si cu presedintele Traian Basescu, fiind luate in calcul mai multe variante de pozitionare a social-democratilor in noul context in care seful statului a venit cu propunerea 'salvatoare' a unui guvern in formula PNL-PD-PLD, dar a invitat si partidele parlamentare la consultari 'pe tema unei formule de guvernare menite sa asigure stabilitatea tarii, pe baza unei sustineri parlamentare transparente', in conditiile in care democratii au depus o motiune de cenzura impotriva Executivului Tariceanu. O parte considerabila din PSD nu sustin intrarea la guvernare a partidului, acest lucru fiind prezentat conducerii in ultimele sedinte ale Biroului Permanent National. Ion Iliescu, presedintele de onoare al formatiunii social-democrate, e printre cei care doresc ca PSD sa se consolideze ca partid de opozitie, cu un program viabil, care sa asigure castigarea alegerilor europarlamentare. Mircea Geoana nu a dorit sa faca niciun comentariu public pe marginea intrevederilor avute cu Traian Basescu si cu Calin Popescu Tariceanu, dar nu a negat faptul ca astfel de discutii ar fi avut loc. Ieri, potrivit lui Tariceanu, urma sa aiba loc la Vila Lac 1 o alta intalnire intre PNL si PSD.

Insa, surprinzator, premierul si-a permis sa ironizeze cu doar cateva ore inainte potentialii parteneri de discutie, divulgand nu numai locul intalnirii dar subliniind si faptul ca partidul sau refuza orice formula de negociere cu social-democratii. Miza negocierilor era sustinerea guvernamentala, cu atat mai mult cu cat ieri dimineata democratii au prezentat textul motiunii in Parlament. Tariceanu declara dimineata, referindu-se la discutiile cu Geoana, ca acestea vizeaza pozitionarea PSD in raport cu actuala criza politica. Dupa aceste declaratii, social-democratii au decis in urma unei sedinte la varful partidului sa nu mai participe la intalnirea de la Vila Lac1. Cristian Diaconescu a precizat ca Mircea Geoana l-a informat pe premier de decizia luata. Purtatorul de cuvant al PSD a explicat ca discutia dintre cei doi lideri a avut loc cu cateva minute inainte de ora anuntata. Trecand peste diplomatia unora dintre explicatiile oficiale ale liderilor PSD, motivul refuzului de a mai participa la negocieri este antepronuntarea liderului PNL fata de rezultatele intalnirii, cat si declaratia explicita potrivit careia liberalii nu au nimic de negociat si nu accepta niciun compromis cu principalul partid de opozitie. De asemenea, social-democratii erau indecisi aseara, la inchiderea primei noastre editii, de oportunitatea prezentei unei delegatii a partidului la consultarile de la Palatul Cotroceni. Un alt amanunt al zilei este ca, dupa ce ambasadorul SUA la Bucuresti a avut o intrevedere confidentiala cu liderii PSD, ieri si ambasadorul Marii Britanii in Romania a sosit la sediul central al social-democratilor, ceea ce va continua sa alimenteze speculatiile privind posibila implicare externa in criza politica din Romania.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.