Insa, stupoare, aflat la Palatul Parlamentului, la citirea motiunii, premierul Tariceanu nu numai ca a deconspirat locul intrevederii, dar a si declarat transant ca nu are ce negocia cu PSD si ca atare nu va face niciun compromis cu principalul partid de opozitie. Surprinsi de atitudinea liberalului, social-democratii, intruniti intr-o sedinta de urgenta, au decis sa contramandeze consultarile cu PNL. Mai mult, PSD care si-a amanat Comitetul Executiv National programat pentru astazi, a anuntat ca nu va sustine un eventual guvern PNL-PD-PLD. Liderii social-democrati urmau sa decida astazi dimineata daca vor mai participa la consultarile de la Cotroceni.

Nicio zi fara surprize pe scena politica romaneasca. Ieri, in preziua consultarilor de la Palatul Cotroceni, in cadrul carora partidele si presedintele Basescu urmau sa discute despre gasirea unei noi formule de guvernare, n-au lipsit momentele tensionate. Ziua a inceput in 'forta', cand premierul Tariceanu i-a adresat o scrisoare deschisa presedintelui Basescu, in care explica motivele absentei sale de la discutii. Aceasta reprezinta un adevarat rechizitoriu la adresa sefului statului. Primul ministru spune ca a constatat 'cu amaraciune' cum, in ultimele zile, viata politica romaneasca a fost marcata de 'haos si instabilitate', sub 'pretextul' unor negocieri cu partidele politice pentru depasirea unei crize politice declansate, in opinia sa, chiar de presedintele Basescu. 'Probabil, daca as fi tatal lui, i-as spune exact ceea ce-i spun baiatului meu, cand am musafiri si mi-e frica sa nu sparga prin casa lucrurile, sa nu faca diferite prostii. Atunci ii spun: '. Cam asa ar trebui, probabil, sa se intample si cu Traian Basescu', a afirmat Tariceanu.

Imediat, in sprijinul presedintelui, a sarit liderul PD, Emil Boc, care a reactionat vehement, in cadrul unei conferinte de presa extraordinare. 'Este un gest pueril, care demonstreaza lipsa de responsabilitate si lipsa respectului fata de institutiile democratice, din partea premierului Tariceanu. Cred ca orice institutie din Romania trebuie respectata, pentru ca ele sunt produsul vointei oamenilor, iar, prin ceea ce a spus, Tariceanu se descalifica si mai mult, atat in ochii opiniei publice, cat si ca persoana individuala', a spus Boc. Mai-marele democrat a opinat ca un refuz al PSD de a sustine motiunea de cenzura a democratilor reprezinta 'o casatorie cu PNL, al carei nas va fi Hrebenciuc'. In acelasi timp, Tariceanu, cel care anunta nonsalant o intalnire cu liderii PSD, la ora 13, 30, la Vila Lac 1, ii ironiza pe social-democrati spunand ca partidul sau nu �este dispus sa faca niciun fel de compromis cu PSD�, situatie ce a generat o riposta pe masura din partea principalului partid de opozitie. Astfel, in timp ce liderii liberali se indreptau spre Vila Lac1, Tariceanu a fost anuntat de Geoana ca intalnirea nu mai are loc. 'Daca premierul Tariceanu n-are nimic de discutat cu PSD este problema domniei sale!', a replicat Geoana, dupa ce liderii social-democrati , intruniti in cadrul unei sedinte, au decis sa nu se mai prezinte la consultarile cu liberalii. Imediat, zvonistica a �invadat piata'. 'PSD s-a inteles cu PD!' sau 'Propunerea avansata de Basescu: PNL-PLD-PD a fost acceptata. Noul premier va fi Crin Antonescu!', erau unele dintre cele mai 'incendiare' informati venite, bineinteles, pe surse. Nu putem omite nici scandalul din Parlament din timpul prezentarii motiunii de cenzura a PD, cand intre premier si vicepresedintele democrat, Cezar Preda, a avut o altercatie verbala. Si ca ziua sa fie una
'plina', dupa-amiaza, social-democratii s-au intrunit intr-o noua sedinta, pentru a stabili daca mai merg sau nu la Cotroceni, dupa ce, in prealabil, amanasera pentru o data ulterioara sedinta Comitetului Executiv National al partidului.