Un subiect care pana nu demult era tabu a devenit in mod surprinzator o tema a campaniei electorale din acest an. Nimeni nu anticipa ca homosexualitatea va fi utilizata pe post de arma pentru reglarea conturilor electorale intre principalii adversari. Societatea civila a protestat ieri fata de folosirea minoritatilor sexuale in lupta politica, invocand dreptuile omului pe care Romania ar trebui sa le respecte, cu atat mai mult cu caat aspira la integrarea in Uniunea Europeana.

Declaratiile liderului democrat Traian Basescu privind homosexualii au declansat o campanie murdara prin care pesedistii incearca sa-l discrediteze pe candidatul Aliantei PNL-PD la presedintie, pe motiv ca acesta ar fi un sustinator al casatoriilor intre persoane de acelasi sex. Ei au distribuit o serie de fluturasi, indemnandu-i pe romani sa-i spuna NU lui Basescu pentru ca ar fi de acord cu "sodomia". Mesajele agresive la adresa lui Basescu sunt implicit si un atac impotriva minoritatilor sexuale care se "bucura" inca de o imagine negativa in mentalul colectiv, desi Codul penal nu mai incrimineaza astfel de orientari sexuale. Societatea civila a luat atitudine fata de situatia creata, organizatiile ce militeaza pentru apararea drepturilor omului considerandu-i pe homosexuali victime colaterale ale unei campanii mai mult decat murdare.

PSD incita la intoleranta si discriminare

Presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa, Renate Weber, considera hazardate declaratiile privind minoritatile sexuale, intr-o tara in care oamenii nu privesc cu ochi buni acest gen de relatii neortodoxe. "Intr-o prima faza, declaratia lui Basescu in favoarea acceptarii casatoriilor - o invitatie la toleranta - m-a surprins in mod placut. Apoi, cred eu, lucrurile au escaladat. (...) Mi se pare hazardat sa vorbesti despre casatorii intre homosexuali, intr-o tara in care oamenii nu sunt tocmai deschisi in aceasta privinta", a declarat Renate Weber. Presedintele FSD mai spune ca afirmatiile lui Basescu au fost speculate, reactia pesedistilor fiind disproportionata. "Au cautat ceva cu care sa-l atace pe Basescu", a comentat Weber, adaugand ca intelege supararea organizatiei Accept fata de utilizarea homosexualilor intr-o campanie murdara. La randul ei, Iustina Ionescu, reprezentant al Centrului pentru Resurse Juridice si membru in board-ul Accept, a calificat amestecarea in dezbaterile electorale a comunitatii persoanelor cu o alta orientare decat cea heterosexuala ca fiind cel putin artificiala. De altfel, asociatia pentru protectia drepturilor minoritatilor sexuale Accept a cerut partidelor politice si Bisericii Ortodoxe Romane sa nu foloseasca membrii acestei comunitati ca masa de manevra in campania electorala, astfel starnind intoleranta populatiei fata de o "comunitate si asa destul de respinsa". "Utilizarea, in acest moment, a unui grup minoritar puternic conotat negativ indica o distantare a PSD de propria-i ideologie, ca si de afilierea la Internationala Socialista, pentru care drepturile minoritatilor nu sunt luate in deradere si nici discutate doar in prag de alegeri", sustin reprezentantii Accept.

Nastase nu recunoaste, Basescu se simte obligat sa riposteze

Apelurile societatii civile nu par a avea vreun efect asupra politicienilor, in conditiile in care, o data ce au pornit masinaria campaniei murdare, este greu sa o mai opreasca. Liderul Uniunii PSD+PUR, Adrian Nastase, neaga faptul ca oamenii sai ar fi distribuit fluturasi si pliante prin care contracandidatul sau este atacat pe tema homosexualitatii. "Casatoria intre homosexuali si adoptiile de copii de catre cuplurile homosexuale sunt inadmisibile. Traian Basescu trebuie sa-si explice declaratiile pe tema homosexualitatii. In ce ma priveste pe mine si pe PSD nu am mers pe acest tip de mesaje", a sustinut Nastase. In replica, Basescu spune ca propaganda dusa de PSD pe tema homosexualitatii este incorecta, avand in vedere faptul ca declaratiile sale au fost rastalmacite. Candidatul Aliantei D.A. la presedintie a precizat ca atacurile pesediste il vor obliga la "o reactie probata". "Eu mi-am asumat realitatea ca om politic: homosexualitatea este o realitate si mi-am asumat-o. Cer public PSD sa puna capat acestui mod de a face campanie, iar lui Adrian Nastase ii cer sa-si asume realitatea. Public. Daca din homosexualitate a facut un mod de a desfasura o campanie murdara", a declarat Basescu. El a sustinut ca are informatii potrivit carora PSD a tiparit, in opt milioane de exemplare, niste materiale, distribuite acum in tara, in care se afirma ca liderul democrat "vrea casatoriile intre homosexuali", iar un alt material, pe aceeasi tema, a fost "asumat" de PSD Constanta.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.