declara vicepresedintele PSD, Vasile Dancu

Domnule Dancu, PSD se afla in fata unei saptamani cruciale: negocieri cu partidele parlamentare pentru gasirea unei majoritati transparente, consultari la Palatul Cotroceni si, nu in ultimul rand, Comitetul Executiv National al partidului...

Este o conjunctura politica in care se cauta solutii pentru iesirea din criza si PSD este parte a acestei solutii. Este o saptamana importanta pentru noi, dar in acelasi timp noi stim ca avem un drum de urmat, un drum al reconstructiei noastre, al unei curse contracronometru pentru recastigarea electoratului de stanga. Din acest punct de vedere, PSD va continua sa-si promoveze programul de stanga, fie ca va ramane in Opozitie, fie ca va intra la guvernare. Se poate schimba doar pozitia noastra pe esichierul politic. Este, repet, o saptamana foarte importanta nu numai pentru noi, dar in primul rand pentru scena politica.

Presedintele Basescu a propus o varianta de guvernare PNL-PD - PLD. Este viabiala pentru Romania?

Vom merge la Palatul Cotroceni. Consideram ca este normal sa onoram aceasta invitatie si sa participam la dialogul cu presedintele Basescu, pentru ca dupa Referendum atat presedintele, cat si ceilalti actori politici trebuie sa gasim solutii. Banuiesc ca aceasta discutie va fi una mult mai ampla si mai complexa si nu se va axa doar pe faimoasa varianta politica din scrisoarea pe care seful statului a trimis-o partidelor. O alternativa de guvern PNL-PD-PLD este greu de acceptat de noi avand in vedere ca alegerile din 2004 nu le-a castigat PLD, care nici nu exista, ci de catre PSD. Vom discuta cu presdintele despre necesitatea gasirii unei majoritati stabile si a unui guvern competitiv. Vom discuta si despre introducerea unor masuri prin care clasa politica sa castige in legitimitate, precum votul uninominal. Pe langa temele propuse de presedinte, vom avansa si noi propriile noastre subiecte care vor fi dezbatute.

Ati fost printre avocatii cei mai ferventi ai realizarii unei colaborari PSD-PD. Chiar o vedeti posibila?

Matematic vorbind, o colaborare PSD-PD reprezinta solutia cea mai stabila pentru Romania. Este greu de imaginat intr-o alta tara cum doua partide care au impreuna peste 65 la suta se gasesc in opozitie. Oricata simpatie am avea pentru Cabinetul Tariceanu, cele mai mari partide de stanga, respectiv de dreapta, din Romania sunt in Opozitie si acesta nu este un lucru normal. Pe de alta parte, este greu de acceptat o guvernare intre noi si democrati, in alt mod decat in slujba interesului national. PD este un partid de dreapta, cel putin asa se autodefineste; PSD, este unul de stanga. Nu putem face aliante, insa cred ca prin rationalitate si deschidere din partea celor doua parti, pentru ca recunosc ca si din partea noastra exista intoleranta generata de unele tensiuni si adversitati mai vechi. Exista si din partea PD, reticenta generata de urmele unei competitii mai de demult. Insa atunci cand este vorba de interesul national, suntem obligati sa lasam deoparte ambitiile, orgoliile si intoleranta politica. Sigur ca eu am vorbit despre aceasta posibila combinatie, luand, repet, in calcul dorinta de a depasi actuala criza politica. In orice caz, cele mai mari partide politice din Romania sunt datoare sa-si dea mana si sa gaseasca solutii, prin realizarea unor contracte politice pe viitor, pentru ca Romania se afla intr-o cursa contracronometru. Vremea bataliilor politicianiste a trecut. In mod cert si cei de la PSD, si cei de la PD vor intelege acest lucru la un moment dat, pastrand distanta necesara dintre stanga si dreapta.

Va prezint mai multe variante politice: PSD in Opozitie, PSD sprijina parlamentar actualul Cabinet, PSD face o alianta cu PD, sau cu PNL. Care este cea mai indicata pentru Romania si , bineinteles, pentru partidul dumneavoastra?

Din punct de vedere strategic, as gasi cea mai potrivita o alta varianta si anume aceea a unui Guvern PSD, sustinut in Parlament. Cu toate acestea, admit ca pentru un partid de opozitie precum PSD cea mai buna solutie ar fi sa ramana in Opozitie. In situatia Romaniei de acum, am incredere ca partidul pe care il reprezinta poate guverna Romania singur. Cu un premier al nostru, cum ar fi Mircea Geoana.O guvernare clara, transparenta, nu pe baza unor targuri politice, ci pe cea a unui program social-democrat. Aceasta ar fi solutia ideala pentru Romania. Ma tem ca o perioada de Opozitie prea lunga nu face bine nici tarii, dar nici noua ca partid.

Un Guvern PSD... Nu credeti ca acest eventual pas reprezinta o greseala pentru partid? PD a guvernat cu PNL, timp de doi ani, acum de cateva luni doar PNL, daca veti prelua Puterea pentru un an, cat mai este pana la alegeri, ma tem ca electoratul va fi bulversat. Cine va raspunde pentru guvernare?

In general, viata este un risc in conditiile in care se sfarseste prin moarte. Asa se intampla si cu guvernarile... Intre 2000 si 2004 am avut, poate, cea mai buna guvernare. PSD a intrat la guvernare cu un scor si a parasit-o, peste patru ani, cu acelasi scor. Este chiar o raritate din punct de vedere politic, dar a fost posibila tinand cont de efortul politic depus in acea perioada. Ar fi o provocare, recunosc riscanta pentru noi, sa revenim la guvernare. Mult mai simpla ar fi Opozitia pentru noi, deoarece in Romania este mult mai indicat sa stati la o parte si sa nu faci nimic, deoarece valul de contestare i-a adus la Putere pe cei care s-au manifestat astfel.

PSD a anuntat ca nu va sustine motiunea de cenzura a PD si ca va initia, saptamana viitoare, un demers similar...

Nu vom sustine motiunea PD, care se justifica pe baza unor argumente irelevante si ma refer aici la Referendum. Acest scrutin este relevant pentru presedinte, nu si pentru partide. Cabinetul Tariceanu trebuie atacat din perspectiva guvernarii, a restantelor din justitie, agricultura... Eu inteleg perfect pozitia celor de la PD. Ei au tot dreptul sa-si promoveze linia politica. Aceasta motiune are putine sanse sa treaca, iar explicatia este simpla: PD este un partid izolat pe scena politica. Cred ca este nevoie de o evaluare serioasa a actiunii guvernamentale, si ca atare, PSD va depune saptamana viitoare propria motiune de cenzura.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.