Polul de dreapta format din PNTCD, PNL si AP va fi consfintit prin semnarea unui protocol, pe care liderii celor trei formatiuni, Marian Milut, Calin Popescu Tariceanu si Emil Constantinescu, il vor parafa pina la sfirsitul lunii iunie, dupa cum a declarat ieri primul-ministru, la incheierea intrevederii dintre liberali si taranisti. "Tin sa multumesc PNL pentru gestul istoric pe care il intoarce PNTCD", a spus Marian Milut, referindu-se la sustinerea politica acordata de liberali taranistilor, dupa trei ani de opozitie neparlamentara.

Premierul Tariceanu a precizat ca nu trebuie sa se inteleaga ca PNTCD este interesat sa intre la guvernare. Polul de dreapta PNTCD-PNL-AP, care va avea o formula de conducere colegiala, are trei scadente electorale, dupa cum a precizat liderul PNL: europarlamentarele, alegerile locale si cele parlamentare din 2008. Marian Milut a declarat ca PNTCD "nu va mai permite altor formatiuni sa confiste mesajele traditionale ale PNTCD". Liderul PNL a precizat ieri ca valorile dreptei - respectarea proprietatii, a drepturilor omului - nu au nici o legatura cu demagogia si cu populismul. "PNL nu este de acord cu principiul democratiei participative, in care deciziile se iau in adunari publice, in piete si prin referendumuri", a declarat primul-ministru, care a adaugat ca PNL considera Parlamentul cea mai importanta institutie a democratiei reprezentative.

Tariceanu a declarat ca liberalii, taranistii si liderii Actiunii Populare negociaza formarea acestui pol de la inceputul lui 2007. Discutiile de ieri dintre liberali si taranisti au fost precedate luni de negocieri intre delegatiile PNL si AP, conduse de Calin Popescu Tariceanu si de Emil Constantinescu. Din delegatia taranistilor invitata ieri la sediul central al PNL a facut parte si fostul deputat taranist Vasile Lupu, care s-a retras in ultima perioada din viata politica.