declara vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas

Domnule Bolcas, doreste sau nu PRM schimbarea Cabinetului Tariceanu? Va intreb acest lucru pentru ca formatiunea pe care o reprezentati nu si-a formulat inca un punct de vedere fata de motiunea de cenzura initiata de PD...

In momentul depunerii motiunii, Biroul Permanent al partidului va analiza foarte serios acest subiect. Este o absurditate politica si in-tr-adevar esecul politic al introducerii, cel putin pana ieri la pranz, a acestei motiuni demonstreaza incapacitatea PD de a gestiona anumite aspecte nu foarte importante. Ce sa mai vorbim de gestionarea guvernarii? Sa nu uitam ca PRM este singurul partid parlamentar care a votat impotriva investirii actualului Cabinet si nu s-a amestecat in aranjamente politicianiste. Cu toate acestea, consider ca nu exista deocamdata premise pentru caderea acestui guvern si la acest lucru a contribuit intr-un fel chiar Partidul Democrat care, gestionand foarte prost strangerea de semnaturi pentru motiunea de cenzura, s-a inecat in penibil si rusine si, in acest fel, a intarit cumva guvernul, desi isi propusese contrariul. Reamintesc faptul ca noi nu am sustinut acest guvern si in continuare consideram ca e o rusine pentru Romania sa aiba un guvern romano-maghiar. De altfel, si calitatea slaba a membrilor guvernului indreptatesc ideea ca acesta trebuie schimbat. Insa acest lucru nu se poate face automat doar pentru ca 'unsul lui Dumnezeu' Traian Basescu spune 'sa se faca motiune!'

Cum priveste PRM aceasta criza politica? Ce pozitie veti adopta in cadrul discutiilor ce vor fi purtate pentru asigurarea unei majoritati stabile si a unei guvernari transparente?

Noi privim cu optimism si cu multa responsabilitate actuala criza politica. Cu cat scena politica este mai agitata si cu cat discutiile normale intr-o democratie se transforma in dispute politicianiste, PRM isi pastreaza verticalitatea si intransigenta drumului nostru. In context, dorim asanarea scenei politice prin mijloace, bineinteles, democratice si nu prin minciunile votului uninominal. Responsabilizarea partidelor politice este una dintre prioritatile noastre. Solutia pe care, de altfel, PRM a si avansat-o este una simpla si care denota multa intelepciune din partea tuturor partidelor: constituirea unui Guvern de larga sustinere parlamamentara, daca vreti sa-i spuneti de uniune nationala si care sa cuprinda toti reprezentantii partidelor din Legislativ. In aceste conditii,
s-ar realiza exact ceea ce este necesar pentru Romania europeana si anume o conlucrare optima intre Executiv si Parlament.

Sondajele arata ca PD se afla pe val, in timp ce PRM, pe langa alte partide, in scadere vizibila. Cum comentati?

Eu, unul, mi-am pierdut demult increderea in sondajele de opinie. Este vorba de manipulari continue, si-mi aduc aminte de o gluma de pe vremea lui Ceausescu, cand in judetul Timis se spunea ca daca mai se raporteaza insamantari false, inseamna ca au inceput sa are si in Iugoslavia. Cam asa sunt sondajele de opinie de astazi. Sunt departe de realitate, de alegatori si de situatia politica, economica si sociala a tarii. Explicati-mi cum un partid poate ajunge, asa cum a ajuns PD, la cifra fantezista de aproape 50 la suta, in conditiile in care liderii acestuia s-au dovedit incapabili sa gestioneze si o motiune de cenzura.

Sunteti pregatit pentru eventualitatea declansarii alegerilor anticipate?

PRM a solicitat de multa vreme alegeri anticipate. Noi consideram aceasta solutie, singura viabila pentru asanarea vietii politice. Anticipatele trebuie declansate in conditiile unei garantii a asigurarii corectitudinii exprimarii votului. Sau, mai pe scurt, putem accepta un scrutin electoral anticipat, in conditiile obtinerii unor garantii clare de inlaturare a fraudelor electorale.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.