Social-democratii vor ca sefii serviciilor descentralizate sa ramana functionari publici

Doar trei luni au fost suficiente pentru PSD sa-si ia in serios rolul de partid in opozitie. Social-democratii initiaza prima motiune simpla din actuala legislatura, nemultumiti de schimbarile operate de actuala putere in teritoriu. Mai exact, este vorba de intentia guvernului de a schimba statutul sefilor serviciilor descentralizate, din functionari publici acestia urmand sa intre in categoria personalului contractual de management, cu un mandat identic cu al executivului.

Aceasta nu este insa o noutate, situatia fiind aproape identica in urma cu patru ani, atunci cand partidul condus de Adrian Nastase castigase alegerile. Numai ca, dupa un an de mandat PSD si-a transformat oamenii in functionari publici, care, potrivit statutului, nu pot fi inlocuiti decat in conditii stricte, si in nici un caz politice.
Vicepresedintele PSD Ion Solcanu a anuntat ieri ca motiunea privind "presiunile politice pe care actuala putere le exercita la nivelul administratiei publice locale" va fi depusa cel tarziu saptamana viitoare la Camera Deputatilor. El a precizat insa ca nu doar sefii de servicii descentralizate sunt victimele puterii, ci si reprezentantii partidului in consiliile judetene si locale.

"Se exercita o presiune permanenta prin sicane sau prin alte mijloace pentru a-i pune pe reprezentantii PSD din teritoriu in defensiva. Noi vom constitui si un colectiv care va redacta textul motiunii si care va atasa in final anexele cu cazuri si situatii concrete de astfel de presiuni care se exercita in judetele tarii", a explicat Ion Solcanu.

Guvernul merge la Comisia Europeana

De cealalta parte, guvernul vrea sa ceara avizul Comisiei Europene inainte de aparitia ordonantei care va duce la schimbarea din functii a sefilor serviciilor descentralizate. Liderul PD, Emil Boc, crede ca autoritatile de la Bucuresti vor reusi sa-i convinga pe oficialii europeni in legatura cu necesitatea inlocuirii statutului de functionar public al sefilor de servicii deconcentrate cu cel de personal contractual de management pe durata celor patru ani ai mandatului.
"Nu putem ca la nivel teritorial sa lucram la punerea in practica a programului de guvernare cu cei mai inversunati adversari ai nostri, care patru ani de zile au fost impotriva Aliantei D.A. Dar pentru modificarea Legii functionarului public trebuie sa obtinem acceptul Comisiei Europene", a precizat, citat de Mediafax, Emil Boc. El a adaugat ca, daca acest accept este obtinut zilele urmatoare, ordonanta de modificare a Legii functionarului public ar putea intra pe ordinea de zi a sedintei de guvern de joi.
"Este vorba despre responsabilizarea Guvernului si a actului de guvernare. Lumea va trebui sa faca diferenta intre directorii lor si ai nostri. Cred ca se va intelege la nivelul Comisiei Europene aceasta situatie", a mai spus liderul PD.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.