Chiar daca datele financiare furnizate oficial de partide sunt, la fel ca intotdeauna, mult sub nivelul cheltuielilor reale, se pare ca politicienilor nu le priesc nici asa controalele Curtii de Conturi. Drept urmare, la urmatoarele alegeri, Curtea nu va mai putea verifica banii electorali. De asta se va ocupa Autoritatea Electorala Permanenta, un fel de „Garda a banilor de partid".

Actorii politici care s-au infruntat la referendumul pentru suspendarea presedintelui au declarat, pana la data de 22 mai, ca au primit donatii totale de 1,5 milioane de euro.

Comparativ cu cele 60 de milioane de lei alocati de Guvern pentru organizarea referendumului, suma pe care au declarat-o actorii politici participanti la referendum este infima, mai putin de 10%, desi este clar ca s-au facut cheltuieli mari cu campania de promovare, cu mitingurile din Bucuresti si din tara. Surprinzator este ca donatiile declarate de partidele care au format asa-numita „coalitie antiprezidentiala", luate impreuna, reprezinta o treime din sumele declarate de partidele pro-prezidentiale PD si PLD. Iar daca se iau in calcul si banii declarati de candidatul independent Traian Basescu, raportul ajunge la un incredibil 1 la 5.

PortiTe de scApare

In aceste conditii, este surprinzator de mica finantarea de care s-a bucurat PSD, cel mai fervent inamic al presedintelui suspendat in campania pentru referendum: doar 136.930 lei. In timpul campaniei, mai multi lideri anti-Basescu l-au acuzat ca foloseste mecanisme nu tocmai ortodoxe pentru a finanta campania. De exemplu, utilizarea unor ONG-uri-fantoma care au organizat un miting la Bucuresti. Privind sumele declarate si tinand cont de fortele desfasurate de PSD pentru a-l da jos pe Basescu, apare suspiciunea ca si fostul partid de guvernare a gasit portite in lege. Altfel cum s-ar putea interpreta faptul ca PNL a cheltuit 738.612 lei pentru un demers pe care nu l-a simtit nimeni, in timp ce omniprezentul PSD a cheltuit doar 136.930 lei?

Aranjament in Parlament

Deranjati de insistenta Curtii de Conturi cand vine vorba de verificarea modului de finantare a campaniilor electorale, parlamentarii, indiferent de culoare, si-au unit fortele si au eliminat neajunsurile. Printr-o lege din 2006, atributiile de control al finantarii campaniilor electorale au fost transferate Autoritatii Electorale Permanente.
Potrivit Legii 334/2006 finantarea partidelor va fi verificata si de acum incolo, dar a mai fost introdusa o veriga, o institutie mai slaba si care poate fi mai usor controlata.