Cheia intrevederilor de la Presedintie o reprezinta discutiile dintre seful statului si delegatia PSD. Iar social democratii par hotariti sa sustina la Cotroceni necesitatea inlocuirii actualului guvern. Un Cabinet Tariceanu III sau un Guvern condus de Theodor Stolojan, Mugur Isarescu sau chiar de Mircea Geoana sint variantele pe care liderul PSD le-a enuntat ieri intr-un interviu acordat agentiei MEDIAFAX. Formula la care se va ajunge in urma negocierilor ar avea menirea, potrivit lui Geoana, "sa se dedice absorbtiei fondurilor europene" si "sa pregateasca alegerile parlamentare, preferabil cuplate cu cele locale din 2008, pe baza votului uninominal".

Tot Geoana mai spune ca noul guvern, compus din "oameni competenti, nevulnerabili", trebuie "sa faca din lupta impotriva coruptiei - din toate taberele - o obligatie dincolo de presiunea Comisiei Europene". Presedintele PSD precizeaza ca nu este obligatoriu ca social democratii sa faca parte din viitorul guvern. In premiera, Geoana se refera la alegeri inainte de termen, dar le vede in iunie 2008, si spune ca "aminarea anticipatelor este necesara si pentru asigurarea stabilitatii politice pentru pregatirea summitului NATO din aprilie 2008, care va avea loc in Romania".

Liberalii nu par insa dispusi sa cedeze presiunilor. Tariceanu va conduce delegatia PNL la Cotroceni. "Toate strategiile noastre au in vedere raminerea la guvernare", a declarat ieri Varujan Vosganian, la mijlocul sedintei Biroului Politic al PNL, cu citeva ore inainte de declaratia oficiala a primului-ministru.