PSD merge la intilnirea cu Traian Basescu. Discutiile despre guvernare le are, insa, cu premierul Tariceanu.

Social democratii par dispusi sa sustina un nou program de guvernare al liberalilor. Cu conditii. A spus-o ieri vicepresedintele PSD Ioan Rus, la Realitatea TV: "Primul care ar trebui sa faca un pas ar fi Calin Popescu Tariceanu, el are obligatia sa-si gaseasca o majoritate parlamentara, sa ne spuna noua: 'Mai PSD-istilor, din 100 de idei liberale, renunt la 17, ma sustineti?>>. Daca ar fi interesat (n.r.- primul-ministru) ar trebui sa initiem niste negocieri absolut transparente, sa spunem si noi electoratului nostru: 'Uite, am castigat 17 idei social democrate!>>", a declarat Rus.

Ieri, la finalul unei sedinte a conducerii PSD, Mircea Geoana a afirmat ceva similar, si anume ca premierul Tariceanu ar trebui sa-si caute majoritate in Parlament, "pentru ca guvernarea nu este un drept divin". Pesedistii au luat decizia de a merge la consultarile de luni cu presedintele Traian Basescu, avind in atentie subiecte precum: legile sigurantei nationale, votul uninominal, legea lustratiei, revizuirea Constitutiei. In opinia lui Geoana, temele urgente de discutie sint altele: formarea unei majoritati politice transparente care sa asigure buna guvernare sau stabilirea prioritatilor legislative si executive. Acestea tin de competenta partidelor politice, a Parlamentului sau a Guvernului, si nu de Presedintie a mai spus liderul PSD.

PSD da de inteles ca nu este deloc hotarit sa depuna o motiune de cenzura la adresa Guvernului Tariceanu, care, daca ar fi aprobata, l-ar pune pe presedintele Traian Basescu sa inceapa consultari pentru desemnarea unui nou guvern. In acest context, Mircea Geoana a facut un apel la premierul Calin Popescu Tariceanu sa-si gaseasca parghii pentru a continua guvernarea. "As spera ca si prim-ministrul sa recunoasca un lucru evident, si anume ca si el trebuie sa-si gaseasca o majoritate in Parlament. Nu cred ca pentru un prim-ministru guvernarea este un drept divin", a subliniat Geoana. El a precizat ca nu a avut inca o discutie cu premierul, dar ca PSD va avea discutii cu toate partidele politice, inclusiv cu PNL.

Cat despre o eventuala intrare a PSD la guvernare, Ioan Rus a declarat ca nu exclude 100% aceasta posibilitate, "aceasta facand obiectul unei discutii extrem de serioase si pragmatice in interiorul partidului". Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, si-a manifestat reticenta de a mai participa la vreo intalnire cu presedintele Romaniei pana cand acesta nu cere scuze pentru insultele pe care i le-a adresat in timpul campaniei electorale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.