La Dambovita, Ion Iliescu a fost intrebat ce cauta pe acolo * La Botosani, Nastase a fost indemnat sa-l infrunte si sa-l invinga pe Iliescu

Doua organizatii s-au revoltat, pe fata, impotriva lui Ion Iliescu, in acest week-end: Dambovita si Botosani. Alte doua, Neamt si Suceava, au spus destul de deschis ca vor vota Iliescu presedinte doar pentru ca asa spune Adrian Nastase. Atat Nastase, cat si Iliescu au luat tara la pas, prin filiale. Dupa Teleorman, unde organizatia avea un "puls" normal joi, Iliescu a ajuns, vineri, la Dambovita, loc in care tensiunea a fost maxima, iar fostul presedinte a avut de infruntat ostilitate la scena deschisa.

Surse din PSD spun ca cineva l-a intrebat, in plina sedinta, in ce calitate a venit acolo si de ce sta la prezidiu, iar in momentul in care Iliescu a spus ca a venit sa-i asculte, oamenii au replicat, nervosi, ca ei au spus deja ce aveau de spus, iar daca i-a chemat inseamna ca el este cel care vrea sa transmita ceva. Iliescu a fost pe punctul de a pleca din sedinta de doua ori, dar in cele din urma lumea s-a mai calmat. Judetul Dambovita este cunoscut ca un puternic fief al lui Adrian Nastase. Acesta a si fost acolo in urma cu doua saptamani si a durat cateva ore pana a stins revolta impotriva lui Iliescu, explicand de ce e nevoie de presedintele fondator in fruntea partidului.

"Lumea nu vrea sa auda de Iliescu, Cozmanca sau Hrebenciuc"

Acelasi lucru, un fel de terapie in grup, l-a facut Nastase sambata seara si la Botosani, unde nu a existat vreun om din sala plina cu primari si consilieri care sa fie de partea lui Ion Iliescu. Presedintele filialei, Constantin Contac, este cunoscut drept cel mai aprig opozant al lui Iliescu, cu toate ca il stie pe acesta din tinerete. "Il stiu din 1968, cand eram amandoi la CC, dar eu mi-am vazut de treaba", a spus Contac in sedinta, dupa ce toata lumea isi varsase oful. Degeaba le-a vorbit Nastase de echilibru si unitate in partid, ca oamenii au tinut-o, pana la final, pe a lor, promitand ca vor spune aceste lucruri in plin Congres. "Lumea nu vrea sa auda de domnul Iliescu, Cozmanca sau Hrebenciuc. Dumneavoastra sa fiti presedinte. Dumneavoastra ne indemnati pe noi sa luptam. Dumneavoastra trebuie sa dati semnalul schimbarii. Avem nevoie de un presedinte puternic. Noi am fost si suntem alaturi de dumneavoastra", au spus pesedistii botosaneni.

Unul dintre ei era revoltat inclusiv pe declaratiile publice facute de Iliescu: "Cum este posibil sa-l critice pe Basescu care a spus ca populatia trebuie sa stie costurile integrarii? De ce sa nu ni se spuna, ce noi nu avem dreptul sa stim? Ce mentalitate e asta?" Un altul a criticat-o pe Rodica Stanoiu, care a spus, intr-o emisiune televizata, ca Ion Iliescu trebuie sa-si gaseasca un succesor: "Asemenea declaratie este iresponsabila. Partidul asta este proprietatea cuiva?" Nastase a replicat tinandu-i insa isonul: "Asta ne arata ca unii colegi au ramas la stadiul de FSN. Acum este un partid care traieste singur. Nimeni nu poate sa stabileasca succesiuni, urmasi".

"Nu vreau sa procedez cum a procedat Basescu cu Roman"

Explicatiile privind motivul revenirii lui Ion Iliescu si nevoia partidului de Ion Iliescu i-au luat lui Nastase mai mult timp la Botosani decat in alte locuri. El a spus ca, in primul rand, e o chestiune de loialitate si de respectare a cuvantului dat, amintind ca, in vara, Congresul extraordinar i-a adresat lui Iliescu invitatia de a reveni in fruntea partidului. Apoi, Nastase a dezvoltat teoria partidului in care trebuie sa se regaseasca toate curentele, pentru ca, astfel, baza electorala sa fie mai mare. "Nu cred in straturi, stratul FSN, FDSN, PDSR, PSDR, dar cred ca sunt oameni care vor sa-l vada pe Iliescu in geam si considera ca ii reprezinta mai bine decat mine. Apoi este vorba si de o parte a electoratului care inca il voteaza pe Ion Iliescu", a spus Nastase. Ceva mai direct a fost, ulterior, la Suceava, in conferinta de presa: "Daca eu as candida si as castiga, un numar de membri de partid ar considera ca se incearca o lovitura de palat si Ion Iliescu fie s-ar retrage, ceea ce ar fi o pierdere electorala, fie ar fi, poate, tentat sa gaseasca o alta solutie in afara partidului. Eu cred ca nu aceasta este calea pentru partid, in momentul de fata. Daca Iliescu ar pleca, ar fi o pierdere. Puterea actuala lucreaza pentru electoratul lui Ion Iliescu. N-am sa procedez niciodata cum a procedat Traian Basescu cu Petre Roman". Peste tot unde a fost, Neamt, Botosani, Suceava, Nastase a spus ca PSD trebuie sa se pregateasca de eventuale alegeri anticipate, astfel incat intr-un an sa revina la guvernare si de aici si nevoia de Ion Iliescu, adica de voturi din partea stanga a spectrului, de la acei alegatori pe care Iliescu ii duce dupa el din 1990.

Cu toata rabdarea lui Adrian Nastase, cel putin la Botosani, pesedistii n-au putut fi clintiti: "Meritati si batut, dar sa iesiti si la bataie", i-au spus ei la final. Ion Iliescu stie ca filiala Botosani ii este ostila. Recent, el a fost auzit spunandu-i lui Octav Cozmanca, in timp ce seful organizatiei trecea pe acolo: "Am auzit ca asta nu ma primeste la el, vezi ce faci". Cozmanca intentiona sa-l duca pe Ion Iliescu in turneu in Moldova, la inceputul lui aprilie, cand, la Suceava, o organizatie ceva mai favorabila ideii de tandem, va avea loc Conferinta judeteana. Punctul urmator din program trebuia sa fie Botosani, dar Cozmanca a declarat ca se mai gandeste daca-l trimite pe Iliescu acolo.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.