Un cercetator sucevean al istoriei social-democratiei, Florea Grapini, a afirmat sambata, in cadrul sedintei Biroului Executiv al PSD Suceava ca Ion Iliescu nu este membru fondator al PSD si i-a cerut presedintelui partidului, Adrian Nastase, "clarificarea" istoriei constituirii PSD. In cadrul sedintei BexJ al PSD Suceava Florea Grapini, fost membru PSDR, a cerut presedintelui PSD Adrian Nastase sa nu permita alaturarea denumirii de "cripto-comunisti" membrilor din conducerea PSD, aratand ca Ion Iliescu nu este fondator al PSD.

"Ion Iliescu nu poate fi considerat fondatorul PSD. Lucrurile nu pot fi spuse impotriva istoriei. PSD a fost fondat de Adrian Nastase - presedintele PDSR si Alexandru Athanasiu - presedintele PSDR. Dupa iunie 2002 am fost etichetati in tot felul, cand noi suntem cu adevarat social-democrati", a spus Grapini, care a subliniat ca PSD si-a insusit doctrina social-democrata pe care "a racordat-o la doctrina social-democrata vest-europeana".
Raspunzand acestei solicitari, presedintele PSD, Adrian Nastase, a spus ca "fuziunea dintre PDSR si PSDR a fost unul dintre cele mai importante momente ale evolutiei stangii din Romania" si a explicat ca, in contextul situatiei din 1990, Ion Iliescu poate fi considerat "fondator al Frontului Salvarii Nationale si nu al PSD".

El a spus ca problemele legate de adevarul istoric despre PSD ar trebui sa fie foarte bine clarificate, pentru a nu mai exista ambiguitati si interpretari negative la adresa trecutului si viitorului partidului, iar in acest sens a solicitat organizatiei PSD Suceava sa asigure tiparirea unei brosuri ce va fi coordonata de Grapini, in care sa fie sintetizata istoria fondarii PSD. Brosura va fi multiplicata in 1500 de exemplare, care urmeaza sa fie distribuite la Congresul PSD din 21 aprilie.

Senatorul PSD Ion Iliescu a declarat, tot sambata, ca, daca cineva ar "indrazni" sa-si asume raspunderea unei "rupturi" in partid, acela s-ar sinucide politic. Acum, Ion Iliescu spune ca il considera pe Adrian Nastase drept "omul cel mai calificat" pentru functia de presedinte executiv al PSD. "Asa cum am gandit noi functia de presedinte executiv, care va coordona acest birou coordonator al departamentului, care trebuie sa monitorizeze guvernarea actuala, sa pregateasca si sa sustina grupurile parlamentare in initiativa parlamentara, sa pregateasca politici in domeniu, omul cel mai calificat e Adrian Nastase. Dar cum anume se vor clarifica lucrurile in congres, asta e alta treaba", a spus Iliescu. Pe de alta parte, Adrian Nastase a declarat ca, daca ar candida pentru un nou mandat si ar castiga sefia partidului, Ion Iliescu fie s-ar retrage din PSD, fie "ar cauta o alta solutie". Intrebat de ce nu doreste sa candideze pentru inca un nou mandat de presedinte al PSD, Adrian Nastase a spus ca "nu este bine pentru partid".

"Daca eu as candida si as castiga, un numar de membri de partid ar considera ca se incearca o lovitura de palat si Ion Iliescu fie s-ar retrage, ceea ce ar fi o pierdere electorala, fie ar fi, poate, tentat sa gaseasca o alta solutie in afara partidului. Eu cred ca nu aceasta este calea pentru partid in momentul de fata", a spus Nastase, care a prezentat apoi noi si noi argumente in favoarea coabitarii.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.