Al treilea referendum democratic din istoria postdecembrista a Romaniei. Primele doua - privind adoptarea si revizuirea Constitutiei - fara o miza electorala propriu-zisa, intrucat implicarea partidelor in procesul de vot nu a fost semnificativa, chiar daca, in 1991, a fost o disputa in privinta formei de stat pe care ar trebui sa o aiba Romania. Reprezentantii partidelor istorice, sustinatoare ale monarhiei, erau insa intr-o inferioritate zdrobitoare.

Abia referendumul privind demiterea presedintelui Basescu, transata sambata, a fost un barometru al optiunii electoratului. Degeaba se face caz de majoritatea absenta. Cei care s-au dus la urne sunt, proportional, reprezentativi. 5 partide au mobilizat 25% din electorat, ceea ce inseamna 5% pentru fiecare partid, adica pragul parlamentar. Respectand reprezentarea teritoriala, ar insemna ca PSD, PNL sunt cam la nivelul PRM, undeva pe la 10%, UDMR, intre 5% si 7%, iar PC...

La un scor avand ca reper 10%, membrilor PSD probabil ca le-au cazut mastile de oxigen, ca la avioanele depresurizate in picaj. in ceea ce-l priveste pe pilotul Geoana... "Mircea Geoana si-a asumat bataliile electorale iar asta nu este o batalie castigata (...) a fost o batalie pierduta (...) 24% din electoratul PSD a votat cu Basescu (...) rezultatul referendumului arata ca PSD nu mai e o alternativa", a spus Sorin Oprescu.

Mai indulgent, Marian Oprisan crede ca PSD ramane cel mai mare partid cu cea mai mare capacitate de mobilizare. in spatele declaratiilor "la cald" sta insa o realitate "pusa la dospit" de anul trecut: nemultumirea unor lideri pesedisti fata de conducerea partidului. incepand de saptamana trecuta lucrurile au inceput sa se precipite, varianta dezertarilor e din ce in ce mai vizibila, alternativa debarcarii lui Geoana a inceput sa aiba si un termen - pana in toamna - daramarea guvernului cu sprijinul unor parlamentari PSD e o amenintare, plecarea lui George Maior din fruntea SRI, un zvon din ce in ce mai raspandit.

Astazi, liderii PSD se reunesc in sedinta Biroului Permanent National pentru a face evaluarea referendumului.