Primul-ministru Calin Popescu Tariceanu a pledat, ieri, la Cluj, pentru gasirea unei noi formule de organizare politica a Romaniei, avand in vedere ca actuala Constitutie creeaza 'probleme' prin faptul ca, pe langa puterea executiva a Guvernului, ii confera si presedintelui anumite atributii executive.

'Cred ca este momentul ca Romania si clasa politica, in special, sa abordeze cu foarte multa seriozitate viitorul politic si de organizare politica. Dupa 17 ani, rezulta clar ca aceasta formula hibrida de republica, cu un presedinte cu anumite atributii executive, care este un model singular in Europa, creeaza probleme', a aratat Tariceanu. Seful Executivului a afirmat ca modelul politic european este cel de republica parlamentara sau de monarhie constitutionala, iar cel de republica prezidentiala este insusit de tarile din fostul spatiu sovietic.

'Modelul politic european este cel al republicii parlamentare sau al monarhiei constitutionale, in care seful statului este simbolul puterii si unitatii. Modelul de republica prezidentiala, de care unii vorbesc, este un model care se regaseste de la Prut la est, in fostul spatiu sovietic', a sustinut primul-ministru, adaugand ca, odata intrata in Uniunea Europeana, Romania ar trebui sa renunte la actualul model constitutional, care prezinta anumite limitari si neajunsuri. Calin Popescu Tariceanu a subliniat ca noua lege fundamentala ar trebui sa se bazeze pe cele trei puteri firesti intr-un stat modern: legislativul, reprezentat de Parlament, justitia si Executivul, reprezentat de o singura componenta, Guvernul, si nu de doua. Primul-ministru nu a optat pentru un anumit model constitutional, atunci cand a fost intrebat de ziaristi ce fel de organizare politica prefera, republica parlamentara sau monarhia constitutionala. 'Eu prefer statul de drept', a afirmat premierul.

'O alianta PSD-PNL, neimportanta '

Premierul Tariceanu a declarat, ieri, ca informatiile, potrivit carora PSD si PD negociaza formarea unei aliante pentru inaintarea unei motiuni de cenzura care sa duca la demiterea Cabinetului Tariceanu II sunt contrazise de cele doua partide, calificand problema ca fiind 'neimportanta'. 'Eu nu am facut nicio afirmatie in sensul asta si, din cate am auzit astazi (vineri n.r.), sunt tot felul de puncte de vedere care contureaza ideea ca nimeni sau niciuna dintre cele doua parti nu are in vedere asa ceva. Dar cred ca este o problema care nu este chiar importanta', a declarat Tariceanu.

Potrivit editiei de joi a ziarului Cotidianul, in PSD se vorbeste despre o motiune de cenzura care sa-l debarce pe premierul Calin Popescu Tariceanu si formarea unei alte majoritati parlamentare, care sa sustina temele lansate de presedintele Basescu, citand in acest sens, declaratii asumate de lideri PSD.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.