Fostul presedinte Emil Constantinescu considera ca referendumul nu va folosi deloc cetatenilor.

EVZ: Domnule presedinte, trebuia suspendat Traian Basescu?

Emil Constantinescu: Depinde din ce punct de vedere privim suspendarea. Daca ne referim la "litera" legii, textul prevede conditia unei incalcari grave a Constitutiei, care, in opinia mea, o constituie cumularea de catre presedinte a functiilor parlamentare sau guvernamentale. Acest lucru nu s-a produs.

Ceea ce s-a incalcat a fost "spiritul" Constitutiei, care defineste rolul de mediator al presedintelui intre puterile statului si intre stat si societate. Presedintele Basescu, devenind parte intr-un conflict cu guvernul si parlamentul, s-a autoeliminat din pozitia de mediator.De asemenea, Constitutia, lasand la latitudinea parlamentului decizia de suspendare si dand doar o natura consultativa avizului Curtii Constitutionale, admite caracterul politic al actiunii de suspendare a presedintelui de catre parlament.

Avem o criza institutionala in acest moment in Romania?
Categoric nu. O criza institutionala ar exista daca s-ar fi incalcat legea. Or, pana acum, toate partile implicate in situatia conflictuala creata au respectat Constitutia si legile. In al doilea rand, este evident ca institutiile functioneaza, in mod paradoxal as spune, chiar mai bine decat o faceau inainte de conflict. Ma refer la parlament, guvern si chiar la institutia prezidentiala.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.