Ioana Lupea: Ati fost ministru de cateva ori, ati fost primar. Sunteti un produs al tranzitiei postcomuniste?

Traian Basescu: Da, sunt un produs al clasei politice din perioada tranzitiei. Nu am picat din Luna, n-am venit din alta parte. N-am venit dintr-un laborator. Sunt un produs al acestei clase politice.

I.L.: Cu toate relele ei...

Da. Cu toate relele ei, mai scoate si cate un produs bun.

Razvan Ionescu: In discursurile dumneavoastra sustineti ca v-ati schimbat, ca lucrurile se vad altfel de la Cotroceni.

Eu spun tot timpul: avantajul meu este ca am reusit sa evoluez si sa fiu acum macar cu un pas inaintea clasei politice si in acelasi pas cu cetatenii. Acesta e rolul omului politic. El nu poate fi nici cu cincizeci de pasi inainte si nici in urma aspiratiilor propriului popor.

R.I.: Ati avut sansa sa deveniti presedinte. Sa va raportati la istorie inainte de orice. Ati renuntat la prieteni, la Rosca Stanescu, ati renuntat la relatii, la amici din lumea politica. Multi dintre adversarii dumneavoastra de ce ar face-o?

Nu neaparat pozitia de presedinte m-a schimbat. Daca nu evoluam, nu as fi ajuns niciodata presedinte. Daca ramaneam la stadiul din ‘95, cand in parlament am votat impotriva restituirii proprietatilor... Uitati-va ce diferenta e intre abordarea pe care o aveam atunci si cea pe care o am acum. Sunt lucruri pe care eu le recunosc. Ma adaptez.