In contextul aparitiei, pe ultima suta de metri a campaniei pentru referedum, a unor sondaje care il indica castigator detasat pe Traian Basescu si a unor speculatii de presa privind eventuale intelegeri intre PSD si PD, liderul social-democrat, Mircea Geoana, a acuzat pe democrati si pe presedintele suspendat de intoxicare si manipulare in incercarea de a planta motive pentru recuzarea rezultatului referendumului din 19 mai si pentru a demobiliza electoratul care va vota 'DA'.

Mircea Geoana a declarat ca Traian Basescu si cei care il sustin sunt disperati si incearca o imensa intoxicare prin aruncarea pe piata a unor 'sondaje cu rezultate aiuritoare, complet diferite fata de realitatea de pe teren'. Potrivit liderului PSD, scorul la referendumul din 19 mai va fi foarte strans, recunoscand ca, in prima saptamana dupa suspendarea presedintelui de catre Parlament, scorul in favoarea acestuia era de 70 de procente in sondajele de opinie, ca urmare a unui start mai bun prin mitingul ilegal din Piata Universitatii, in care Traian Basescu a pozitionat dezbaterea intr-un sens favorabil lui. Ulterior, conform presedintelui social-democrat, acest scor s-a redus de la o saptamana la alta si in prezent, scorul din sondajele reale fiind de '50 si ceva' in favoarea lui Basescu si de '40 si ceva' impotriva acestuia si fiecare zi care trece indica o situatie favorabila demiterii.

In aceste conditii, Mircea Geoana a facut apel la toti sustinatorii partidului sa se prezinte la vot si sa spuna 'DA', pentru ca scorul real este foarte strans si sa nu creada inoxicarea cu sondajele din ultimele zile, care au scopul de a demobiliza. Acesta a declarat ca are informatii potrivit carora se pregatesc, in seara referendumului, mitinguri spontane de protest fata de rezultatul votului, si mai mult, ca luni, 21 mai, va avea loc un alt 'mare miting impotriva Parlamentului si a celor care voteaza impotriva lui Traian Basescu'. Pentru a preveni escaladarea situatiei, presedintele PSD a facut un apel catre organele statului abilitate ca, incepand de vineri de la ora 8,00, sa ia toate masurile privind interzicerea asa-ziselor actiuni spontane. Mircea Geoana considera ca promisiunea facuta de Traian Basescu, a unui asa-zis plan privind recladirea unui minim de consnes si stabilitate politica, 'nu reprezinta decat un plan de intoxicare', pur si simplu o strategie de campanie privind demobilizarea electoratului de a prezenta un alt Basescu, mult mai calm si mai prezidentiabil. In acest plan amplu de intoxicare, potrivit liderului social-democrat, intra si presupusele negocieri dintre PSD si PD, o diversiune menita sa deruteze electoratul. El a accentuat faptul ca partidul sau va face reforma clasei politice, dar nu e nevoie de majoritatea lui Basescu, pentru ca el nu e capabil sa construiasca, a avut aceasta sansa dar a distrus-o.

De asemenea, Mircea Geoana a atras atentia supra sumelor 'exorbitante'cheltuite in campania pro-Basescu, avansand o cifra intre 15-20 milioane de euro, bani cheltuiti pe afise, reclame in ziare, deplasari masive la mitingurile din tara. In opinia sa, cei care i-au dat bani lui Basescu in aceasta campanie vor 'cere acesti bani inapoi, sub forma unor contracte, care vor fi suportate de cetateni'. El a mai spus ca Traian Basescu are bani de la 'proprii-i oligarhi', exemplificand cu Topul primelor 100 de averi din Romania, 'unde exista oameni care au averi de un miliard de euro, acumulate din politica'. Din perspectiva faptelor de pana acum ale lui Traian Basescu, liderul PSD nu crede ca acesta se poate schimba in bine in campanie, ci este acelasi personaj care doreste intreaga putere si adevaratul sau plan consta 'in escaladarea violentei, continuarea scandalului politic si adancirea Romaniei intr-o criza profunda'. La final, Mircea Geoana a facut un apel catre membrii si simpatizanti, dar si catre cei care doresc pace pe scena politica si o noua sansa pentru democratia romaneasca, sa voteze 'DA'. Informatiile potrivit carora ar exista negocieri menite sa aduca PSD la guvernare sunt simple diversiuni, se arata intr-un comunicat de presa remis joi NewsIn de vicepresedintele social-democrat Ioan Rus. 'Speculatiile aparute in unele cotidiene centrale privind negocieri care sa aduca PSD la guvernare sunt simple acte de diversiune inainte de referendum, iar faptul ca sunt publicate in ultima zi de campanie nu este intamplator, mizandu-se pe o demobilizare a sustinatorilor actiunii de demitere a presedintelui', se arata in comunicatul mentionat. 'Punctele noastre de vedere le exprimam in interiorul partidului, atat eu, cat si ceilalti colegi ai nostri din Transilvania, iar orice decizie pe care conducerea PSD o va lua este valabila si pentru noi', conchide Ioan Rus.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.