De asemenea, Ion Iliescu a precizat ca ramane deschis invitatiei lansate de presedintele suspendat referitoare la o consultare, dupa referendum, intre fostii sefi de stat. In acelasi timp insa, presedintelele de onoare al PSD a lansat un Apel catre electorat, pentru a vota in favoarea demiterii lui Basescu. Practic, Iliescu a facut un adevarat rechizitoriu la adresa presedintelui suspendat, prezentand alegatorilor argumentele pentru care presedintele ales in decembrie 2004 nu mai merita sa ramana in fruntea statului. Mai mult, senatorul PSD a vorbit si despre necesitatea ca, de acum inainte, toti candidatii la functia suprema sa fie supusi... unui control psihiatric amanuntit. Va prezentam integral, in pagina a 4-a, Scrisoarea - apel pe care fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a adresat-o cetatenilor.

Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu a facut, ieri, un apel catre romani sa voteze, la referendumul din 19 mai, pentru respectarea democratiei si a statului de drept, afirmand ca Traian Basescu atenteaza la aceste valori prin �dorinta abuziva de putere� de care a dat dovada. Mesajul presedintelui de onoare al PSD, adresat si prin intermediul unei scrisori deschise, subliniaza ca demersul de suspendare al presedintelui este absolut legitim, legal si constitutional. Domnia sa considera ca ar trebui introdus in legislatia romaneasca un examen psihologic preliminar pentru candidatii la Presedintia Romaniei. Iliescu a aratat ca un asemenea examen este cuprins in legislatia altor state democratice dezvoltate.Senatorul social-democrat l-a calificat pe presedintele suspendat Traian Basescu ca fiind �un factor principal de destabilizare al institutiilor statului de drept si democratiei�, si a aratat ca acesta a fost in permanenta un factor perturbator al mediului politic in loc sa uzeze de prerogativele constitutionale de presedinte-mediator.Presedintele de onoare al PSD crede ca un semnal serios de alarma in privinta lui Traian Basescu este faptul ca acesta a pierdut sustinerea chiar si a partenerilor de alianta, alaturi de care a venit la putere.In opinia fostului presedinte al Romaniei, Traian Basescu ar fi trebuit sa invete ceva din perioada in care a fost suspendat, dar acest lucru nu s-a intamplat. Iliescu a negat ca el s-ar afla in spatele demersului de suspendare a presedintelui sau ca ar fi initiat un astfel de demers.�N-a fost ideea mea, dar mi-am dat seama ca este o situatie grava pentru democratia din Romania prin atacurile la adresa Parlamentului si a institutiilor statului�, a spus fostul sef al statului.

Fostul sef al statului considera ca oricine in locul lui Traian Basescu va fi un mai bun presedinte, pentru ca va asigura liniste si un mai mare echilibru in viata politica. Ion Iliescu a sustinut ca, deja de cand Basescu nu-si mai exercita prerogativele de presedinte, �atmosfera s-a mai limpezit�. De asemenea, senatorul PSD a opinat ca nu refuza un dialog cu presedintele suspendat, Traian Basescu, dar considera ca invitatia acestuia, �in contextul politic actual�, este nepotrivita si vine prea tarziu. �Traian Basescu avea posibilitatea, in cei doi ani si jumatate de cand isi indeplineste mandatul, sa discute cu fostii sefi ai statului, dar nu a facut-o niciodata. Un dialog cu fostii presedinti este firesc, indiferent cand� - a spus Iliescu.El a aratat ca a fost adversar politic cu celalalt fost presedinte, Emil Constantinescu, dar acest lucru nu l-a impiedicat sa aiba un dialog civilizat cu el. Iliescu a amintit ca a participat recent, alaturi de Emil Constantinescu, la un summit la Istanbul.Fostul presedinte a reafirmat ca, spre deosebire de el si Constantinescu, Traian Basescu este un om care �conduce Romania in mod abuziv si discretionar� si nu ezita sa-i atace pe fostii sefi ai statului, afirmand �niste aberatii�. Iliescu a spus din nou ca nu el este cel care i-a chemat pe mineri la Bucuresti in 13-15 iunie 1990 si ca, mai mult, s-a consultat cu fostul ministru al Transporturilor, Traian Basescu, cum sa impiedice acest lucru.Ion Iliescu a mai spus ca este mandru pentru ceea ce a facut la Revolutia din decembrie 1989 si a sustinut ca Traian Basescu, care il acuza acum de diversiune, �este unul dintre cei care au stat in papuci la televizor�. Iliescu sustine ca o lege a lustratiei este �eminamente de sorginte stalinista� si nu foloseste nimanui, in conditiile in care oamenii sunt judecati, ca si in regimul lui Stalin, dupa trecutul din familia lor, si nu dupa meritele pe care le au. Va prezentam, in continuare, integral, scrisoarea � apel pe care fostul presedinte al Romaniei, senatorul PSD, Ion Iliescu, a adresat-o cetatenilor cu ocazia Referendumului din 19 mai.

Dragi concetateni,

Suntem intr-un moment dificil atat pentru istoria noastra post-decembrista, cat si pentru democratia romaneasca, pentru statul de drept si pentru viata noastra, ca cetateni.
De-a lungul celor doi ani si jumatate care s-au scurs de la alegerile din 2004 viata politica a tarii a fost continuu perturbata de scandaluri si de confruntari sterile intre principalele institutii ale statului, de crize, generate si intretinute cu buna-stiinta de seful statului. Prin comportamentul sau abuziv si arbitrar, lipsit de scrupule, Traian Basescu a dorit sa obtina o pozitie dominanta, in detrimentul celorlalte puteri ale statului, aducand in acest fel grave prejudicii functionarii normale a institutiilor si prestigiului international al Romaniei.
Afirm cu toata taria si responsabilitatea ca actiunea de suspendare a sefului statului este una absolut legitima, legala si constitutionala. Avizul Curtii Constitutionale, consultativ, nu obligatoriu pentru Parlament, nu l-a absolvit pe Traian Basescu de niciuna dintre acuzatiile care i-au fost aduse. Conform Constitutiei, Parlamentului ii revenea sa se pronunte, iar decizia deputatilor si senatorilor este una eminamente politica, pentru ca faptele care i se reproseaza lui Traian Basescu sunt de natura politica si se raporteaza la un document politico- juridic, Constitutia Romaniei.

Traian Basescu si-a construit intreaga campanie pentru Referendum pe ideea ca actul de vointa al celor 322 de parlamentari este ilegal si anti-constitutional. Toata aceasta constructie denota, o data in plus, caracterul sau duplicitar. In 1994 deputatul Traian Basescu a fost printre initiatorii procedurii de suspendare a Presedintelui de atunci si a votat in favoarea ei.

Si atunci a existat un aviz al Curtii Constitutionale, explicit negativ. Dar, ca si acum, Parlamentul a avut ultimul cuvant. Personal am considerat atunci perfect fireasca si democratica initiativa Opozitiei, mi-am prezentat punctul de vedere in fata camerelor reunite, printr-un mesaj, nu am incriminat pe nimeni si nu am demonizat pe aceia care au votat impotriva mea. Nu mi se pare firesc si moral ceea ce face acum Traian Basescu, cel care judeca lucrurile cu o dubla masura.

Traian Basescu acrediteaza ideea, profund ne-democratica si periculoasa, ca parlamentarii care au votat impotriva sa trebuie pedepsiti pentru votul lor, in pofida faptului ca ei au exercitat liber un drept constitutional fundamental, supunandu-i oprobiului opiniei publice, prin prezentarea lor ca veritabili �dusmani ai poporului�. Practic, Traian Basescu indeamna la nesupunere civica si la ne-recunoasterea autoritatii institutiilor statului cu care a intrat in conflict personal.
In campania pentru Referendum Traian Basescu s-a prezentat in fata cetatenilor nu pentru a-si explica actiunile pe care cei care au votat destituirea sa le-au considerat incalcari grave ale prevederilor Constitutiei, ci pentru a incita la ura si la violenta, invitand practic la exprimarea in strada a instinctelor primare. Si prin acest gest profund ilegal si ne-constitutional Traian Basescu pune in pericol pacea sociala, stabilitatea si linistea cetatenilor, existenta democratiei si credibilitatea Romaniei.

La aproape doua decenii de la Revolutia din decembrie 1989 ne confruntam din nou cu sentimentul de teama. Teama de a nu reveni la practicile totalitarismului ceausist. Teama de a nu fi ascultat, urmarit, arestat si anchetat abuziv de institutii ale statului puse ilegal in slujba unui om, pentru ca esti adversarul politic sau competitorul economic al lui Traian Basescu si al grupului ilegitim de interese economice care l-a propulsat in fruntea statului. Teama de a nu fi linsat mediatic daca te pronunti impotriva sa si a camarilei sale. Teama de a nu fi pus pe lista neagra a �dusmanilor poporului� si supus oprobiului public pentru ca nu esti de acord cu Traian Basescu. Teama de faptul ca drepturile si libertatile tale cetatenesti sunt incalcate sistematic de comportamentul abuziv al celor chemati sa te apere. Teama de a fi pedepsit pentru optiunea ta politica, pentru votul dat.

De cand a fost ales in fruntea statului, Traian Basescu s-a folosit, in dispretul total al Constitutiei si legilor tarii, de institutiile statului pentru a-si compromite si inlatura adversarii politici, pentru se razbuna pe toti aceia care i-au cerut sa intre in legalitate, sa respecte Constitutia. Acum doreste sa se foloseasca de votul dumneavoastra pentru a-si definitiva opera de subminare a democratiei si a statului de drept in Romania.

Traian Basescu atenteaza la existenta pluralismului politic, prin dezintegrarea actualelor partide si inlocuirea lor cu un mare partid al oligarhilor pro-prezidentiali. Pentru asta vrea sa modifice Constitutia, sub pretextul reformarii clasei politice. De fapt, asa cum a declarat, Traian Basescu doreste sa dispuna de puteri discretionare pentru a demite guverne si a dizolva Parlamentul, in functie de interesele sale de moment.

Vreau sa va reamintesc ca dumneavoastra ati hotarat, atat in 1991, cat si in 2003, cata putere sa dati Presedintelui Romaniei. Nu Constitutia este vinovata de actuala criza politica, ci Traian Basescu, care isi doreste un regim unipersonal, pentru ca nu stie sa guverneze democratic, sa imparta puterea cu altii. Traian Basescu nu poate guverna decat prin crize, minciuna si discordie. El este omul distrugerii, nu al constructiei, este omul conflictului, nu al consensului.

Un stat modern nu inseamna puteri discretionare pentru un singur om. Un stat modern inseamna buna guvernare, institutii functionale, economie putenica si competitiva, sisteme de protectie sociala, infrastructuri, educatie pentru toti, justitie sociala.

Romania a devenit o democratie europeana, in care drepturile si libertatile cetatenilor sunt garantate. Suntem o natiune libera, care se bucura de apartenenta sa la spatiul de securitate si de prosperitate euro-atlantic. Datoram actualul nostru statut si Constitutiei, care raspunde nevoilor unui stat modern. Vreti sa pierdem toate astea, sa renuntam la tot ceea ce am construit in acesti ani, doar pentru a satisface dorinta de putere si de razbunare a lui Traian Basescu?

Puteti acorda incredere in continuare unui om pentru care minciuna a devenit a doua natura? Traian Basescu minte cand spune ca a fost suspendat pentru ca a condamnat comunismul. Comunismul a fost condamnat de istorie si de toti aceia care in decembrie 1989 s-au ridicat impotriva unui regim despotic, si-au sacrificat viata pentru triumful democratiei si al libertatii, punand astfel temelia noii Romanii democratice.

Traian Basescu minte si atunci cand afirma ca a fost suspendat pentru ca a deschis arhivele Securitatii. El nu a facut decat sa politizeze controlul dosarelor din arhivele Securitatii, pentru a le putea utiliza ca instrumente de santaj.

Traian Basescu minte mai ales atunci cand spune ca a fost suspendat pentru ca lupta impotriva coruptiei, iar cei 322 de deputati si senatori sunt cu totii acuzati ca ar fi hoti si corupti, anchetati de justitie. Lupta cu coruptia nu se rezuma la acuze generale, la demagogie si la manipularea opiniei publice, ea poate aduce rezultatele dorite doar in conditiile functionarii normale a institutiilor statului.

Traian Basescu are de dat el insusi explicatii, inclusiv in fata justitiei, pentru felul in care si-au facut averea el si familia sa, pentru felul in care a gestionat banul si bunurile statului, cand a fost ministru si Primar General al Capitalei. El este ultimul om din Romania care are dreptul moral sa vorbeasca despre coruptie si despre �sistemul ticalosit�. Traian Basescu este produsul, chipul si suportul sistemului ticalosit.

Prin tot ceea ce a facut, Traian Basescu a demonstrat cu prisosinta ca nu poate fi Presedintele Romaniei, stat de drept, membru al Uniunii Europene si al Organizatiei Atlanticului de Nord. La 19 mai sunteti chemati sa decideti daca mai acceptati in fruntea statului un om care a dovedit ca iubeste mai mult decat orice puterea, ca mijloc de imbogatire a sa si a propriilor cercuri de interese, care este gata sa sacrifice democratia si interesul national, unui om care a demonstrat iresponsabilitate, lipsa de decenta si de masura in exercitarea atributiilor sale de sef al statului. In Constitutia Romaniei se stipuleaza foarte clar ca �Nimeni nu este mai presus de lege!� Traian Basescu s-a pus singur mai presus de lege, si trebuie sa primeasca riposta dumneavoastra ferma! Pentru asta trebuie sa dovediti spirit civic, sa mergeti la vot si sa spuneti DA destituirii lui Traian Basescu. Votul dumneavoastra trebuie sa devina un avertisment pentru oricine ar mai incerca sa abuzeze de prerogativele sale, sa atenteze la drepturile si libertatile cetatenesti, sa exercite iresponsabil puterea cu care este investit�.