Peste trei sferturi dintre romani (77,1%) sustin ca vor merge sa voteze la referendumul de sambata, iar 79,1% spun ca se vor pronunta la urne impotriva demiterii presedintelui Basescu, releva datele unui mega-sondaj de opinie realizat de INSOMAR si Metro Media Transilvania (MMT) la cererea Realitatea TV.
Cercetarea - efectuata pe un esantion de 12.480 de persoane, in perioada 12-14 mai 2007, cu o marja de eroare de 1% - contine date surprinzatoare. Mentionam ca rezultatele trebuie interpretate cu prudenta, avand in vedere antecedentele de la plebiscitul din 2003.

Potrivit sondajului, majoritatea votantilor partidelor care au decis suspendarea presedintelui, mai putin pesedistii, sunt impotriva demiterii sefului statului. Daca "duminica viitoare" ar avea loc alegeri pentru Parlament, PD ar obtine 51,9%, iar PRM si UDMR nu ar mai intra in Legislativ - releva datele INSOMAR - MMT. Intrebati cat de siguri sunt ca vor merge sa voteze la referendum, 77,1% dintre subiecti au precizat ca "sigur merg", 15,9% - "nu stiu daca merg", iar 7% - "sigur nu merg". Pentru demiterea lui Basescu s-au pronuntat 20,9%, in timp ce impotriva demiterii - 79,1% (fig.1). Totusi, la intrebarea suplimentara referitoare la casuta pe care vor pune stampila, DA sau NU, procentele rezultate din raspunsuri sunt usor diferite: 24,7% au spus ca vor stampila "DA", iar 75,3% - "NU". Pozitionarea votantilor partidelor "pentru" sau "impotriva" demiterii presedintelui poate fi observata in tabelul alaturat (fig.2). Conform rezultatelor, 65% dintre cei care ar vota cu PNL ar fi impotriva demiterii sefului statului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.