PRM si-a schimbat stapinul, numele, statutul si doctrina. Vadim Tudor s-a retras strategic pe functia de presedinte onorific, impingindu-l in fata pe Corneliu Ciontu, unul dintre oamenii lui de casa, iar partidul s-a transformat in Partidul Popular Romania Mare. Modificarile de statut si de doctrina operate simbata, la sedinta Consiliului National al partidului, au vizat, printre altele renuntarea la identitatea extremist-nationalista, Vadim Tudor incercind sa-l aduca mai aproape de Partidul Popular European, la portile caruia bate de citeva luni. Dar principala motivatie a acestei "revolutii" a la Vadim o reprezinta incercarea disperata a acestuia de a-si salva partidul de la sciziune. De la alegeri incoace, mai multi parlamentari l-au parasit deja, anuntind o adevarata migratie la toate nivelurile, fie spre PSD, fie spre actuala putere.

Consiliul National al PRM, care a avut loc simbata, a adus o serie de surprize care pina acum pareau imposibile. Este pentru prima oara cind, in relatia cu propriul partid, Corneliu Vadim Tudor face un pas inapoi, renuntind la o parte din prerogativele decizionale care ii asigurau controlul asupra partidului si subalternilor. Potrivit deciziei luate de Consiliul National, partidul si-a schimbat denumirea in Partidul Popular Romania Mare, a fost infiintata functia de "presedinte de onoare", special pentru fostul presedinte, si a fost schimbat statutul, toate acestea fiind, conform unor surse din partid, conditii impuse de Partidul Popular European pentru admiterea PRM in rindurile sale.

O decizie pentru linistea partidului

Corneliu Vadim Tudor a motivat ca aceste schimbari au fost luate in urma deciziei sale de a se degreva de unele responsabilitati de partid, insa, in fapt, ea se datoreaza nemultumirii mai multor membri in legatura cu rezultatul mediocru obtinut in alegeri si a faptului ca in sinul partidului nu mai era considerat "o locomotiva politica". Numirea in functia de presedinte a lui Corneliu Ciontu si in cea de prim-vicepresedinte a lui Dorel Onaca demonstreaza ca Vadim nu a riscat sa piarda in totalitate controlul asupra partidului. Noul presedinte al PPRM este un om bine vazut printre membrii partidului si moderat in discurs. Dorel Onaca este unul dintre finantatorii partidului, considerat si el un om extrem de loial "Tribunului".

Acest lucru ar putea linisti, cel putin pe termen scurt, luptele din partid, intarindu-l totodata prin faptul ca va schimba decizia mai multor lideri care deja hotarisera sa-l paraseasca. Un astfel de exemplu este Dan Liga, care cochetase la un moment dat cu ideea intoarcerii in PD, dar incercase si formarea unui nou partid impreuna cu peremistul demisionar Mihail Lupoi si alti parlamentari PRM. "Nu ma gindesc sa plec din PRM", ne-a declarat ieri Dan Liga. Acest lucru a fost subliniat si de secretarul executiv al PPRM, Gheorghe Funar. "Sint citiva nemultumiti in partid, dar acum minoritatea va trebui sa se supuna majoritatii si nu invers", crede acesta.

Iluzia viitorului european

Prin aceasta miscare, Vadim Tudor nu va mai fi atit de expus loviturilor, deci nu va mai expune nici partidul. Totodata ii va putea oferi o imagine mult mai europeana. Dispus sa respecte cererile impuse, in scopul de a se cuibari sub aripa popular-crestina a celui mai puternic grup din Parlamentul European, Vadim ar putea oferi scepticilor din partid iluzia unui viitor politic. Contactat de "Cotidianul", purtatorul de cuvint al grupului PPE din Parlamentul European, Robert Fitzhenry, a declarat ca nu are cunostinta de schimbarile operate in PRM si ca un punct de vedere oficial va fi facut public in zilele care urmeaza.

Reactii diferite

Reactiile in rindul mediului politic romanesc nu au intirziat sa apara. In timp ce Alianta D.A. este sceptica in legatura cu sinceritatea gestului facut de CV Tudor, PSD considera ca schimbarile din PRM reprezinta o dovada de intelepciune. "Numai prin schimbarea numelui unui partid nu inseamna ca acesta a devenit partid popular", crede pedistul Emil Boc. Pe de alta parte, PPCD si UDMR, deja membri ai PPE, nu cred ca vor fi colegi in formatiunea politica europeana cu partidul lui Vadim Tudor. Mai mult, Marko Bela, presedintele UDMR, asteapta acum si o "demisie de onoare" din partea lui Vadim Tudor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.