Presedintele Uniunii Nationale Popular Crestine, senatorul Ioan Talpes, a afirmat ieri intr-o conferinta de presa ca nu exista in Constitutie functia de presedinte interimar al Romaniei, in textul legii fundamentale stipulandu-se ca presedintele Senatului preia, interimar, doar atributiile sefului statului si nu functia.
In acest context, Talpes a aratat ca semnarea unor documente de catre Nicolae Vacaroiu cu aceasta titulatura pot fi considerate ca lovite de nulitate, putandu-se aprecia ca este vorba si despre uzurparea de calitati oficiale. Iar exemplul pe care a insistat liderul UPSC a fost cel al semnarii promulgarii legii referendumului. 'Nu scrie in Constitutie sau in alta lege ca avem presedinte interimar. Exista persoane, grupuri de interese care au dorit sa proiecteze aceasta imagine, sa insiste asupra ei, pentru a genera dezechilibre de abordare', a spus Talpes. In acest context, el a afirmat ca prin discutarea legilor sigurantei nationale in CSAT s-a produs incalcarea grava a Constitutiei Romaniei. Talpes a explicat ca numai presedintele 'ales de romani' avea dreptul sa prezideze o sedinta cu privire la o astfel de tema de interes national, si nu presedintele interimar, Nicolae Vacaroiu. Talpes s-a referit si la pozitia pe care UPSC o va aborda dupa referendum, afirmand ca, daca Traian Basescu 'va da mana' cu dusmanii sai politici, acesta va pierde sprijinul formatiunii politice pe care o conduce. 'Daca domnul Basescu s-ar gandi la o negociere cu cei care l-au demis, noi nu l-am mai sustine. Nu cred ca mai poate fi vorba despre o negociere cu aceste persoane sau personaje, care controleaza inclusiv viata politica si economica. Traian Basescu trebuie sa actioneze astfel incat in Romania sa domneasca justitia si sa nu mai avem coruptie la nivel inalt', a spus Talpes, pe un ton hotarat.

Acesta insa, nu crede ca Traian Basescu este genul de om care 'sa dea mana cu cei care l-au demis'. Totodata, liderul UPSC a tinut sa precizeze ca nu a vazut in afirmatiile sau in actiunile presedintelui suspendat o prevestire a vreunei schimbari de pozitie. 'Nu cred ca Traian Basescu isi va schimba atitudinea pana in 19 mai, iar daca isi va schimba atitudinea, desi nu cred, dupa referendum va pierde sprijinul nostru', a mai spus Talpes, care a adaugat ca se asteapta la anumite 'dificultati' in stabilirea unei relatii normale intre presedintele Basescu si parlamentari. Aceasta a tinut sa precizeze ca atitudinea parlamentarilor va fi mult influentata de rezultatul votului.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.