Presedintele suspendat Traian Basescu este un fost membru al PCR, un profitor al perioadei comuniste si un membru al FSN din anii '90, a declarat marti liderul PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, intr-un interviu acordat postului de radio Europa Libera.

Primul-ministru a afirmat ca gestul presedintelui suspendat de a condamna, in 18 decembrie, comunismul, de la tribuna Parlamentului, a fost lipsit de 'valoare practica' si a reamintit ca PNL este cel care a demarat demersul de condamnare a comunismului, prin infiintarea, in 2005, a Institutului de Studiere a Crimelor Comunismului. In opinia sa, Traian Basescu a facut 'un simplu gest de fatada', 'din pura parada politica si din nevoia de capital politic', care a dus la o controversa in Parlament. 'Va aduc aminte ca, la inceputul anului 2005, cand Ticu Dumitrescu i-a cerut lui Basescu sa condamne comunismul, a dat un raspuns care a lasat foarte multa lume cu gura cascata. Si si-a dat seama de grava gafa politica pe care a facut-o si a incercat s-o repare. Nu este un gest pe care l-a facut dintr-o convingere profunda - si acesta este modul in care Basescu se comporta', a subliniat seful executivului.

Primul ministru a precizat ca este necesara modificarea Constitutiei si trecerea de la formula actuala la un model validat in statele occidentale, unde se intalnesc, cu mici exceptii, republici sau monarhii parlamentare. 'Cu alte cuvinte, rolul sefului statului este un rol simbolic - el simbolizeaza statul, dar nu are o functie executiva, intreaga functie executiva revenind guvernului. Acesta este modelul cel mai raspandit in UE de astazi, care si-a dovedit viabilitatea si capacitatea de a evita crize politice precum cele pe care le traverseaza Romania in ziua de azi', a explicat primul-ministru. El a aratat ca, inca din 1990, cand a fost elaborata prima Constitutie, PNL a sustinut ideea unei republici parlamentare, insa majoritatea de atunci a decis pentru o formula mixta care, insa, si-a aratat limitele in perioada post-decembrista.
Este probabil un model care functioneaza relativ bine in Franta, dar trebuie sa tinem cont ca in Franta exista o alta elita politica si o alta cultura politica. Iar Romania, din pacate, nu are nici suficienta cultura politica la nivelul liderilor si nici un adevarat lider politic, a afirmat Tariceanu.

Seful executivului a sustinut ca actuala criza politica, transata prin suspendarea presedintelui, a fost provocata de faptul ca, inca de la bun inceput, Traian Basescu 'nu si-a asumat in mod corect rolul constitutional'. 'Presedintele actual a si facut o afirmatie care, la inceput, pe multi nu i-a contrariat, cu toate ca ar fi trebuit: �Vreau sa fiu presedinte jucator, nu presedinte-arbitru, asa cum scrie in Constitutie'. Lucrul acesta a fost privit cu ingaduinta (...) Cred ca pentru viitor, pentru a evita asemenea situatii, care depind de profilul persoanei, de modul in care vrea sau nu vrea sa se incadreze in Constitutie, ar trebui ca legea fundamentala sa fie mult mai exacta si sa se indrepte catre modelul european care, in esenta, este modelul parlamentar', a spus premierul.Calin Popescu Tariceanu a afirmat ca Traian Basescu 'nu este omul providential al Romanie', ci este presedintele care a reusit sa divizeze tara si sa o puna intr-o stare de adversitate. 'M-am intalnit si eu cu multi oameni care m-au intrebat: 'Bine, si daca Basescu este suspendat, ce se intampla' (...) Cred ca temerea lor este, probabil, nejustificata (...) Nu cred ca Romania este in situatia de a se ineca la mal, de a nu gasi alte persoane care sa ocupe functia de presedinte (...) Nicaieri nu gasim un presedinte care sa reuseasca sa divizeze societatea si sa o puna intr-o situatie de adversitate, cum se intampla astazi in Romania. Este un lucru foarte grav si foarte serios, asupra caruia trebuie sa meditam', a precizat Tariceanu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.