Presedintele interimar al Senatului Doru Ioan Taracila a anuntat ieri, ca membrii Biroului Permanent au convenit sa isi mobilizeze colegii pentru ca proiectul de lege privind votul uninominal sa fie gata pana la sfarsitul acestei luni.

Taracila a aratat ca in prezent sunt in discutie nu mai putin de 18 initiative care vizeaza alegerile parlamentare, dintre care doua sunt mai importante: proiectul PSD, si cel elaborat de Asociatia ProDemocratia si sustinut de PNL. "Important este sa se puna de acord pe unul dintre cele doua proiecte sau, mergand in principal pe oricare dintre ele, sa se ia din celalalt chestiunile care sa ne uneasca si nu cele care sa ne dezbine. Daca fiecare grup parlamentar isi mentine punctul de vedere, este clar ca nu vom ajunge la nici un acord, care trebuie sa fie cel putin majoritar, fiind vorba despre o lege organica", a explicatseful Senatului. El a amintit, de altfel, ca in momentul in care Parlamentul a dezbatut, in legislaturile anterioare, initiative importante precum revizuirea Constitutiei sau legile electorale, initial s-a realizat o majoritate de 66%.

"Altfel este complicat, pentru ca, daca ajungi la dezbateri, si exista suficienta pasiune, fiecare mentinandu-si punctul de vedere, aceasta lege nu trece de Parlament", a adaugat Taracila. Decizia privind inceperea discutiilor pe tema votului uninominal a fost luata, luni, in urma intalnirii presedintelui interimar Nicolae Vacaroiu cu premierul si cu presedintii celor doua Camere.

In 14 februarie, intr-un discurs in Parlament, presedintele Traian Basescu a anuntat ca lanseaza procedura de organizare a unui referendum pentru introducerea votului uninominal. Pana acum, Legislativul nu a dat un raspuns acestei solicitari. Avizul Parlamentului este consultativ.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.