Traian Basescu a avertizat ieri la dezbaterea GDS ca, daca se va intoarce la Cotroceni, va incerca sa formeze o noua majoritate guvernamentala si sa modifice Constitutia. Presedintele suspendat nu a precizat nici cu cine va incerca sa formeze noua majoritate si nici cum. El a spus ca un vot pozitiv pe 19 mai "ii va consolida presedintelui Romanei capacitatea de negociere".

Basescu a declarat ca, dupa modificarea Constitutiei, Romania s-ar putea apropia foarte mult de situatia din Franta, in care presedintele poate dizolva Parlamentul si Guvernul. "In momentul de fata, toate sondajele si cercetarile sociologice arata ca romanii nu doresc o republica parlamentara, ci mai degraba una semiprezidentiala spre una prezidentiala", a spus Basescu.

El considera ca o republica de tip SUA nu se potriveste Romaniei, nefiind in cultura europeana. "Poate ca, insa, presedintelui Romaniei trebuie sa ii fie date niste pirghii de scoatere din blocaj", a spus Basescu. Potrivit acestuia, s-a ajuns in situatia in care seful statului a fost suspendat de Parlament, desi acesta nu raspunde in fata Legislativului, asa cum raspunde Guvernul, ci in fata electoratului.