Liderul UDMR a criticat, de asemenea, mesajul "inacceptabil" formulat in ultima vreme de Traian Bãsescu, in campania pentru referendum. "Constat, din pãcate, cã Traian Bãsescu foloseste un limbaj incoerent si indecent", a declarat Béla, care a menþionat cã nimeni nu are dreptul sã conteste votul liber exprimat al unei persoane. "Indiferent cum a votat un parlamentar, acel vot a fost liber exprimat si nimeni nu are dreptul sã vinã cu ameninþãri faþã de o persoanã care a votat intr-un anume fel. Cel care face asa ceva contestã bazele democraþiei parlamentare.

Un astfel de mesaj este extrem de periculos", a afirmat Markó Béla, subliniind cã "si cu acest tip de mesaj se incalcã Constituþia". Intrebat despre referirile pe care Traian Bãsescu le-a fãcut, in repetate randuri, despre o posibilã aliere a UDMR cu PRM, Markó Béla a rãspuns cã "noi nu ne-am aliat cu nimeni, nu ne-am corelat cu nimeni". In contextul castigarii alegerilor in Franþa, Markó a menþionat ca cei care doresc introducerea unui model prezidenþial, asemãnãtor celui francez, ar trebui sa ia exemplul modului in care s-a dus campania electoralã din aceastã þarã. Acesta a subliniat totodatã cã "noi nu tindem spre modelul occidental, ci spre un model post-soviectic, spre est". presedintele UDMR a declarat cã i-a transmis felicitãri lui Nicolas Sárközy, a cãrui familie are descendenþã maghiarã (si pronunþandu-i ca atare numele). "Dacã cineva se referã la modelul francez, trebuie sã þinã cont de decenþa, cultura si calitatea candidaþilor la presedinþie din aceastã þarã, mult diferitã de retorica folositã de unii politicieni romani, inclusiv de Traian Bãsescu", a afirmat Markó Béla. "Cu o asemenea retoricã nu tindem spre Occident, ci mai mult spre Rãsãrit", a continuat liderul maghiar.

Liderul Uniunii a mai mãrturisit cã nu l-a rugat pe Traian Bãsescu sã intervinã la Parchet in legãturã cu dosarul sãu privind drepturile de autor. Liderul maghiar a precizat cã s-a intalnit cu Traian Bãsescu, in calitatea pe care o avea de vicepremier, si cã nu i-a cerut niciodatã vreo favoare. "In ceeea ce priveste problema legatã de dosarul meu, niciodatã in niciun fel nu am discutat cu domnul preþedinte Traian Bãsescu problema mea. Nu l-am rugat in niciun fel niciodatã, in nici o ipostazã, sã intervinã in legãturã cu mine. Despre dosarul meu nu am discutat niciodata", a subliniat Markó Béla. "Probabil cã existã si o inregistrare a convorbirilor noastre. Probabil cã se va vedea cã niciodatã nu l-am rugat sã intervinã pentru mine", a mai menþionat presedintele Uniunii. In ceea ce priveste cazul ministrului Comunicaþiilor si tehnologiei informaþiilor, Zsolt Nagy, Markó Béla spune cã a fost doar informat de cãtre seful statului despre dosarul lui Nagy, de douã ori, in timpul unei intrevederi si prin telefon. Presedintele maghiarilor susþine cã Traian Bãsescu nu spune adevãrul si cã nu e prima datã cand se intamplã acest lucru. De asemenea, presedintele UDMR a declarat cã are informaþii despre deschiderea si a altor acþiuni impotriva unor colegi din formaþiunea sa politicã. Potrivit lui Markó Béla, acuzaþiile vizeazã faptul cã unii membri din Colegiul UDMR ar fi intervenit pentru ca o serie de administraþii locale sã primeascã sprijin de la buget. "Unii de la Parchet considerã cã a-ti ajuta comunitatea, semenii, inseamnã o infracþiune. Probabil cã este infracþiune si faptul cã am fãcut lobby pentru autostrada Transilvania sau pentru diferite proiecte structurale", a rãspuns liderul UDMR.