Presedintele PSD, Mircea Geoana, a relansat proiectul introducerii prin lege a votului uninominal astfel incat sa devina inutila organizarea unui referendum pe aceasta tema.
"Consideram ca ar fi util ca presedintele interimar sa convoace o consultare cu partidele parlamentare pe subiectul votului uninominal in aceasta saptamana", a declarat Geoana.

In urma consultarilor, liderul social-democratilor crede ca s-ar putea ajunge la o pozitie comuna a partidelor parlamentare in cursul saptamanii viitoare astfel incat sa fie adoptat un proiect care sa fie pe placul tuturor. "Avem majoritate in Parlament si putem adopta o lege in acest sens in zilele acestea", a spus Geoana. Acesta a afirmat ca partidul sau este dispus sa faca anumite concesii de la varianta de vot uninominal pe care o sustine, anume aceea a votului majoritar in doua tururi de scrutin. O varianta asemanatoare este sustinuta si de Partidul Conservator. In opozitie cu PSD si PC, este proiectul la care au subscris PNL si PD inainte de ruperea oficiala a Aliantei, si anume votul mixt, uninominal cu compensare pe lista. Cele doua partide sustin, in linii mari, un proiect propus de Asociatia Pro Democratia, la care au propus cateva amendari. Chiar daca PSD si PNL sunt dispuse sa nu se cramponeze de propriile proiecte ramane de discutat atitudinea PD, care sustine, in conformitate cu doleantele lui Traian Basescu, ca votul uninominal sa primeasca o validare prin referendum. Geoana le-a cerut democratilor sa depaseasca adversitatea fata de presedintele interimar, Nicolae Vacaroiu, si sa participe la eventualele consultari. Pe 14 februarie, Traian Basescu a initiat procedurile pentru referendumul pentru uninominal, dar Parlamentul a tergiversat acordarea avizului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.