Presedintele Traian Basescu a declarat joi la Consiliul de Relatii Externe ca probabil in dezbaterea privind asumarea de catre Romania a istoriei sale reale se va ajunge la concluzia ca statul roman trebuie sa recunoasca atat crimele din timpul Holocaustului, cat si pe cele din comunism. Seful statului a precizat ca dupa incheierea celui de-al doilea razboi mondial mii de romani au fost ucisi nu de catre ideologia nazista, ci de cea comunista. El a precizat ca in prezent in Romania are loc o dezbatere privind analizarea evenimentelor dramatice in care mii de romani au fost ucisi dupa instalarea regimului comunist.

Traian Basescu a mentionat ca in acelasi timp in Romania se desfasoara un proces de cunoastere a istoriei reale a poporului roman. Dar a adaugat ca in acest context nu trebuie analizata doar perioada comunista, ci si cea din timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand Romania a fost implicata in Holocaust. Presedintele a precizat ca ceea ce s-a intamplat in timpul Holocaustului nu este echivalent cu ce s-a intamplat dupa, dar ca in tara exista o dezbatere privind crimele comunismului si, desi nu stie la ce solutie politica se va ajunge, Basescu a aratat ca in analiza istoriei reale a Romaniei se va ajunge probabil la concluzia ca statul roman trebuie sa recunoasca crimele comise in ambele perioade.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.