Partidul Initiativa Nationalã si-a reafirmat pozitia de neutralitate pe timpul campaniei pentru referendum, dar va vota “DA” pentru demitere, pe 19 mai.

Din punctul de vedere al liderului PIN, Cozmin Guºa, decizia de neutralitate e perfect justificata pentru ca, aºa cum a anticipat, Traian Basescu merge pe tactica victimizarii ºi a deturnat referendumul intr-o campanie electorala pentru realegerea sa.

Acest mod de campanie, in care "cel mai bun actor", aºa cum l-a numit Guºa pe Traian Basescu, candideaza el impotriva lui ºi refuza sa vorbeasca despre neconstituþionalitatea actelor sale, este privit de liderul PIN ca un gest de iresponsabilitate. Luand in calcul perspectiva fraudarii scrutinului, ca urmare a unor antecedente din trecutul electoral romanesc, PIN a venit cu un element de noutate, o iniþiativa altfel: infiinþarea "Poliþiei referendumului". Acest demers a aparut ca expresie a neutralitaþii partidului ºi ca urmare a interesului de a nu se mai perpetua fraudarea alegerilor.

"Poliþia referendumului" va fi formata din 2000 de membri ai partidului din toata þara, va monitoriza tot ce se intampla ºi va avea rolul de a realiza doua sondaje de opinie. Inainte cu 48 de ore, cei 2000 de membri vor veghea la cum se respecta legea, la cum sunt organizate secþiile de votare. In ziua referendumului vor monitoriza tot ce se intampla la urne ºi, la inchiderea lor, inainte de numararea voturilor, vor prezenta public un sondaj care va reda rezutatul referendumului.

Chestionarele vor fi procesate de o echipa de sociologi independenþi, din punct de vedere politic, de la Universitatea din Bucureºti, care vor redacta concluziile. Vicepereºedintele PIN, Lavinia ªandru, a precizat ca implicarea sociologilor in aceasta acþiune este in baza unei relaþii financiare contractuale.

"Poliþia referendumului" va intocmi un raport cu neregulile constatate, care se va axa mai ales pe zona rurala, unde media este mai puþin prezenta ºi unde posibilitatea de fraudare este mai mare. In privinþa deciziei Curþii Constituþionale potrivit careia preºedintele poate fi demis cu votul a jumatate plus unu din cei prezenþi la urne, Cozmin Guºa a declarat ca aceasta este corecta, dar nu crede ca este in dezavantajul lui Traian Basescu, din cauza campaniei PSD ºi PNL, care are darul sa-l victimizeze.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.