Corespondentii din afara granitelor acreditati in Romania il percep pe seful statului drept un intransigent in lupta cu coruptia.

"In presa straina, imaginea sa este aproape de aceea a unui incoruptibil. Stim, de asemenea, ca a fost suspendat pentru ca nu a dorit sa faca compromisuri in lupta cu coruptia", il portretizeaza Yves-Claude Llorca, fostul sef France Presse Romania, prezent la intilnirea de miercuri cu Traian Basescu.

"Cind il vad in camasa, in mijlocul multimii, comportamentul lui imi aduce aminte, daca fac abstractie de mustata, de José Bové. Si el este un personaj venit de jos, care se amesteca adesea cu multimea", se mira Stephane Ghazarian, care a preluat, anul acesta, postul lui Llorca. Ghazarian a descoperit un presedinte "foarte interventionist", care "incearca sa fie tot timpul aproape de popor". "In ultima perioada am avut insa impresia ca a fost un pic izolat in palatul sau", apreciaza francezul. Tomasz Kluz, corespondent de doi ani in Romania al Polskie Radio, crede ca Basescu nu este un presedinte care creeaza conflicte. "Am exemplul lui Walesa, care a facut lucruri si mai controversate: a dizolvat de doua ori parlamentul, guvernul s-a schimbat de vreo patru ori in timpul mandatului sau", arata Kluz, adaugind, ca o concluzie, ca seful statului "e gigant la legitimatie si pitic la putere".