• declara vicepresedintele PNL, Crin Antonescu

-Domnule Antonescu, care sunt tintele PNL pe perioada campaniei pentru referendum?

- Sunt doua obiective foarte importante pe care PNL si le asuma in cursul acestei campanii si anume mobilizarea unui numar cat mai mare de cetateni romani cu drept de vot la acest referendum precum si explicarea, in cadrul discutiilor cu acestia, ca PNL se va pronunta hotarat pentru demiterea presedintelui suspendat.

Foarte important este faptul ca PNL va folosi toate resursele sale pentru a convinge un numar cat mai mare de romani sa raspunda chemarii la referendum deoarece asa cum vedeti exista foarte multe discutii si controverse in legatura cu aspecte legislative. Cel mai important ar fi sa cunoastem o pronuntare semnificativa a electoratului in aceasta chestiune.

Dupa cum stiti, s-a invocat atat de presedinte, cat si de partizanii sai, faptul ca ar vorbi mereu in numele poporului si ca noi, ceilalti, care am criticat activitatea presedintelui, ne-am indepartat de popor, nu am mai fi reprezentativi, etc. Asa ca, a venit vremea sa vedem ce vrea poporul.

- Se anunta o campanie agresiva. Ce pozitie vor adopta liberalii, in acest sens?

- Cred ca va fi o campanie foarte dura si cred acest lucru, pentru ca in ultimele luni de zile, pe scena politica s-au schimbat lovituri foarte puternice la nivelul discursului si nu numai. Va fi o campanie categoric personala, pro sau contra Traian Basescu.

Ma astept la o campanie agresiva, dar nu vreau sa se inteleaga ca PNL va avea acest tip de campanie. Noi nu vom practica atacuri la viata personala, la familie, la astfel de lucruri care mi se par degradante si nu au facut niciodata parte din arsenalul nostru politic. Va fi o campanie in care vom explica si vom argumenta de ce credem noi ca Traian Basescu este un personaj politic nociv pentru viata politica romaneasca.

- Care este miza reala a referendumului, in opinia PNL?

- Miza reala a acestui referendum este foarte mare si anume raspunsul la intrebarea daca Traian Basescu va ramane sau nu presedintele Romaniei. Dincolo de aceasta miza imediata, mai exista, dupa parerea mea, cel putin inca doua... Una ar fi a gradului de legitimitate cu care presedintele suspendat se va intoarce la Palatul Cotroceni. Iar cea mai importanta, este aceea a pronuntarii electoratului, asupra sistemului politic pe care il dorim.

Anume, dorim ca puterea sa fie concentrata in mainile unui singur om, sau un regim echilibrat al separatiei puterilor in stat, care sa fie in concordanta cu standardele europene. Dincolo de persoane e totusi si o controversa privitoare la institutii si pentru mine aceasta este miza cea mai importanta

- Ati tot dorit modificarea legii referendumului. De ce atata indarjire impotriva lui Traian Basescu?

- Eu cred ca cel mai bine ar fi ca printr-o pronuntare a Curtii Constitutionale sa ajungem la ceea ce am si dorit, de altfel, prin modificarea legii referendumului, si anume sa obtinem un verdict direct de la urne. Conditia prezentei a jumatate plus unu din numarul total al alegatorilor este greu de realizat si ca atare ar trebui sa decida cei care se duc la vot.

Ar trebui sa primeze vointa celor, indiferent cati, care voteaza. Dintre toti cei care doresc sa voteze sa prevaleze vointa majoritatii, pentru ca altfel, intrarea intr-o suita de suspendari ar genera senzatia de instabilitate si sigur ca tensiunile actuale s-ar prelungi.

- Cum raspundeti acuzatiilor potrivit carora PNL se teme de anticipate?

- PNL nu se teme de anticipate dar nici nu este dispus sa preia mereu si mereu o tema falsa, pe care presedintele Basescu si Partidul Democrat au tot
adus-o in discutie. In acesti doi ani s-a tot sustinut ideea ca ar trebui sa guvernam in functie de sondaje si sa facem alegeri, daca ar fi posibil, chiar din doua in doua saptamani.

Ori, gradul de relativitate al sondajelor este binecunoscut, acestea insele sunt destul de contradictorii, in functie de cine le comanda. Nicaieri in lume sondajele nu sunt un criteriu prin care poti guverna. Nicaieri in lume nu se fac anticipate din cauza ca, la un moment dat, un anumit partid poate declansa anticipate doar pentru ca el crede ca sta mai bine in sondaje decat in Parlament. PNL nu se teme de anticipate pentru ca, pe orice socoteala sanatoasa la cap, anticipatele nu ar schimba foarte mult echilibrul politic din Parlamentul actual. Si inca ceva: in timp ce PNL s-a ocupat de guvernare, PD si Traian Basescu au vizat, exclusiv, jocuri de imagine, politicianiste.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.