Dupa ce zile la rand s-a dat ca sigura schimbarea din functie a directorului general al Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, Mircea Banias, ieri acest lucru a devenit certitudine.

Intr-o discutie pe care Banias a avut-o cu ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, acesta din urma l-a informat pe democrat ca desi nu are ce sa ii reproseze profesional, apropierea sa doctrinara de presedintele suspendat Traian Basescu este un lucru ce il face sa devina persoana non-grata. in aceeasi oala a fost bagat si seful de la Administratia Canalelor Navigabile, Paul Branza, cunoscut ca fost coleg de facultate cu acelasi presedinte suspendat.

Ceea ce face Guvernul Tariceanu II la aproape toate nivelele administratiei tarii se numeste "epurare politica". Evident nu se recunoaste acest lucru. Ministrul Educatiei a inventat conceptul de triere in ceea ce priveste soarta celor care lucreaza acum in institutie. Apoi la Ministerul Transporturilor acest concept pare a se numi "prefacere".

Se vede ca a inceput deja la nivelul intregii tari sa se rasfranga efectele noii configuratii guvernamentale asupra vietii politice si administrative locale, mai ales daca tinem seama de numarul destul de mare de sefii de institutii deconcentrate ale statului din fiecare judet al tarii. Unul dintre cei mai "pasionali" membri ai Guvernului Tariceanu II este de departe liberalul Ludovic Orban. El a spus de fiecare data ca nu va face schimbari de dragul schimbarii, numai ca realitatea deciziilor sale pare a demonstra cu totul altceva.

Mircea Banias - "vinovat" de relatii apropiate cu Basescu

Un exemplu elocvent pare a fi decizia lui Orban de a-l fi schimbat din functie pe directorul general al Companiei Nationale Administratia Porturilor Maritime Constanta, Mircea Banias. Comunicatul de presa al ministerului scoate in evidenta faptul ca Banias a fost schimbat ca urmare a rezultatelor nesatisfacatoare. in acelasi comunicat se mai spune ca motivele demiterii lui Banias sunt scaderea traficului portuar, de la 61 milioane tone pe an la 57 milioane tone pe an, nefinalizarea la termen a unor obiective de investitii si a contractelor privind infrastructura CFR portuara, precum si lipsa unor proiecte noi pentru portul Constanta.

Pe de alta parte, Mircea Banias ne-a spus ca a fost convocat la Bucuresti de catre ministrul transporturilor care l-a informat verbal ca va fi inlocuit la conducerea Companiei cu liberalul Constantin Matei. Banias spune ca ministrul nu a avut nimic sa ii reproseze din punct de vedere managerial, singura incompatibilitate reprezentand-o apartenenta politica, precum si faptul ca Banias este perceput ca un apropiat al lui Traian Basescu. Banias a comentat si faptul ca pe parcursul discutiei nu s-a facut o analiza a rezultatelor companiei in perioada in care el a fost manager si nu s-a precizat un alt motiv pentru inlocuirea sa.

Datele financiare si contabile realizate CN "APM" SA si prezentate de Mircea Banias arata ca lucrurile ar sta altfel decat apreciaza conducerea ministerului. in opinia lui Banias, este anormal si incorect ca o decizie de acest gen sa se bazeze pe considerentul ca PNL il percepe ca un apropiat al presedintelui Traian Basescu, avand in vedere faptul ca rezultatele economice inregistrate pe durata mandatului sau sunt pozitive si proiectele de dezvoltare ale portului asumate la preluarea functiei de director general sunt acum finalizate sau in stadiul avansat de derulare. Banias a precizat ca acum este in concediu de odihna si este in asteptarea ordinului de demitere. Dupa ce se va fi intamplat acest lucru, Banias va contesta in instanta decizia lui Orban in care ii va cere explicatii legate de motivele demiterii sale pe care o considera abuziva.

Alti "epurati"

De cand si-a inceput mandatul, Ludovic Orban a inlocuit din functie mai multi directori ai unor companii sau institutii aflate in subordinea institutiei. Astfel, directorul Autoritatii Rutiere Romane, Marian turlea a fost inlocuit din functie cu fostul sef al ARR din judetul Timis, Sorin Supuran, iar directorul general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale, Dorina Tiron, a fost inlocuita de Mihai Grecu, consilier al premierului Calin Popescu Tariceanu.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.