Mircea Geoana l-a acuzat pe presedinte ca a cerut Serviciului Roman de Informatii sa obtina date compromitatoare despre judecatorii din Curtea Constitutionala, explicandu-se astfel in conceptia lui Geoana avizul dat de judecatori la cererea de suspendare, solicitandu-i lui George Cristian Maior sa-si dea demisia. Reactiile n-au intarziat sa apara si, rand pe rand, Curtea Constitutionla, directorul SRI, George Cristian Maior si presedintele Traian Basescu, prin purtatorul de cuvant, au infirmat spusele lui Geoana, totul culminand cu intrunirea de urgenta a Comisiei parlamentare de control a SRI condusa de Radu Stroe. Maior s-a declarat dezamagit de "usurinta cu care date neverificate, de natura a leza activitatea si imaginea unei institutii fundamentale a statului, sunt lansate catre public".

In ajunul suspendarii, liderul PSD, Mircea Geoana, a dat publicitatii adevaratele atuuri ale social-democratilor impotriva presedintelui Traian Basescu. Probele prezentate, ieri, de liderul PSD, chiar in incinta Parlamentului, se doresc o dovada atat a faptului ca seful statului a exercitat adevarate actiuni de politie politica, dar si a subordonarii de catre acesta a SRI, SIE si UM0962 din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor "avem informatii, avem indicii ca si de la SIE si de la doi si-un sfert au existat astfel de solicitari care ar fi putut fi folosite in influentarea judecatorilor Curtii". Pe scurt, acestea vizeaza presiuni exercitate asupra judecatorilor Curtii Constitutionale, prin utilizarea unor fapte mai putin ortodoxe din trecutul actualilor magistrati ai institutiei. Potrivit liderului social-democrat, Traian Basescu ar fi solicitat directorilor serviciilor de informatii mentionate date compromitatoare despre judecatorii Curtii, ceea ce reprezinta un fapt extrem de grav, dovada fiind notele inaintate de prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldrea catre presedintele Romaniei. Geoana a dat publicitatii, pe o foaie format A4 nesemnata, nedatata, numele judecatorilor posibili santajabili, precum si dosarele in cauza, asa cum figureaza acestea in banca de date a SRI: Ion Predescu - dosar Fond X de urmarire informativa, Dolj (predat CNSAS in 2002), Nicolae Cochinescu - dosar Fond Y, penal (predat Procuraturii Militare in 1991) si Cojocaru Aspazia- doua file cu note legate de Rodica Stanoiu. Acesta a mai anuntat ca va cere o expertiza grafologica, pentru a nu existat nicio indoiala asupra veridicitatii documentelor in cauza. Prin dispunerea furnizarii acestor dosare compromitatoare, a sustinut liderul PSD, se face dovada ca Traian Basescu a folosit serviciile de informatii pe post de politie politica, si a facut presiuni asupra judecatorilor Curtii Constitutionale: "Asta face SRI pentru presedinte, influenteaza si foloseste date compromitatoare despre judecatori, pentru a le influenta deciziile si avizele", presiuni ce au dus la vicierea deciziei in privinta motivelor de suspendare a presedintelui.

Astfel PSD, prin vocea lui Mircea Geoana, cere reanalizarea cererii cu privire la actele de suspendare, demisia judecatorilor cu probleme "daca judecatorii au fost dovediti de CNSAS ca au facut politie politica, sa isi dea demisia neintarziat, pentru ca sunt santajabili si nu au ce cauta in aceasta instanta suprema a democratiei, a conducerii SRI cerem demisia SRI". Este inacceptabil sa te pretezi la un astfel de joc politic, indiferent cine te suna, indiferent ca este presedintele Romaniei" si, mai ales, demisia de onoare a lui Traian Basescu, "singurul gest pe care un lider care a abuzat si a folosit asemenea practici trebuie sa-l faca". Conform declaratiilor liderului PSD, Romania trebuie sa inceapa un nou drum, sa vada adevarata fata a lui T. Basescu si "incepand de maine, romanii sa-si aleaga alt presedinte". De asemenea, liderul PSD solicita SRI, SIE, UM 0962 toate notele trimise Presedintiei privind acest subiect, Parchetul sa demareze fara intarziere actiunea de punere sub acuzare a prim-adjunctului SRI, Coldrea. PSD a hotarat, in sedinta grupurilor reunite, ca votul pentru suspendare va fi la vedere, toti cei 150 de parlamentari social-democrati vor fi prezenti in sala pentru a nu exista niciun fel de discutii viitoare. PSD este, in acest moment, mai hotarat ca niciodata sa fie promotorul unui nou inceput pentru Romania.