Saptamana care incepe astazi se anunta una cruciala pentru viata politica romaneasca, in conditiile in care se va finaliza, prin votul Parlamentului, demersul de suspendare al presedintelui Basescu.

In cazul in care Curtea Constitutionala va remite astazi, asa cum se prognozeaza, Parlamentului, motivarea deciziei sale in privinta suspendarii sefului statului, rezulta ca a doua zi, maine, Camerele reunite ale Legislativului se vor pronunta pe marginea actiunii initiate de PSD si PRM. Situatia ramane tulbure pe scena politica daca luam in calcul faptul ca seful statului a precizat recent intr-un interviu acordat unui ziar central ca in cazul in care va fi suspendat de Parlament, atunci va demisiona, situatie ce implica declansarea alegerilor prezidentiale anticipate. Se observa pe scena politica o nuantare de pozitia atat a "dusmanilor" presedintelui - liberalii, cat si a reprezentantilor formatiunii conduse de Corneliu Vadim Tudor.

Ambele partide se afla in asteptarea motivatiilor Curtii, urmand sa-si precizeze pozitia oficiala imediat dupa ce acestea vor ajunge la Birourile Permanente. Cu toate acestea, atat liberalii, cat si social-democratii au precizat, deja, ca nu sunt inca pregatiti pentru eventualele alegeri anticipate prezidentiale. De mentionat ca in aceasta saptamana pe langa sedinta comuna privind suspendarea sefului statului, va mai avea loc, cel mai probabil joi, una referitoare la un alt subiect delicat : introducerea votului uninominal.

Presedintele Basescu, in campanie!?!

Basescu a participat sambata la slujba de canonizare a Sfantului Pahomie, de la Gledin, in Bistrita-Nasaud, dupa care si-a continuat "baile de multime" in judetul Suceava, via Gura-Humorului. Desi a marturisit ca tot acest traseu pe care il face nu are nimic electoral, presedintele a tinut sa "demonstreze" pana la capat, popularitatea de care se bucura, in ciuda sondajelor care il arata in scadere. A fost un exercitiu de forta, dar care ne face sa ne intrebam ce a intentionat Traian Basescu sa realizeze prin "intoarcerea la popor": o intimidare a celor care il vad deja suspendat, sau presedintele s-a obisnuit cu ideea suspendarii si a inceput deja, campania electorala pentru anticipate?

"Nu voi ezita sa ma intorc la popor, daca va fi nevoie"

Peste 5.000 de oameni au luat parte sambata dimineata la slujba de canonizare a Sfantului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin, Bistrita-Nasaud. La marea sarbatoare a crestinatatii a fost invitat, de catre Mitropolitul Bartolomeu Anania al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, presedintele Traian Basescu, care a fost insotit de sotia sa, Maria Basescu. La eveniment au fost prezenti si presedintele PD Emil Boc si deputatul PD de Bistrita, Ioan Oltean, vicepresedintele PLD Gheorghe Flutur, deputati si parlamentari, alaturi de presedintele PNG-CD Gigi Becali. Slujba de canonizare a fost oficiata de un sobor de 27 de inalti prelati printre care s-a numarat si Mitropolitul Kievului, Preafericitul Vladimir. Acesta i-a dat in dar presedintelui un ou rosu de Pasti si un album de la Lavra Pecerska, locul unde se afla moastele Sfantului Cuvios Pahomie. Traian Basescu a declarat cu acest prilej ca, intotdeauna ii face placere sa se afle intre oameni si ca nu va ezita sa se intoarca inapoi la popor, ori de cate ori va fi nevoie, iar dorinta sa este de a fi la inaltimea asteptarilor romanilor. "Speranta mea este ca tot timpul, atat cat voi fi chemat sa-mi indeplinesc mandatul de sef al statului roman, voi face ceea ce trebuie pentru romani. As vrea ca dumneavoastra, cei prezenti aici, ca de altfel toti romanii aflati in tara si dincolo de hotarele tarii, sa stiti chiar de la seful statului ca, intotdeauna imi face placere sa fiu intre oameni. Foarte multi ma critica pentru acest lucru, dar, pentru mine, este o bucurie ori de cate ori ma intalnesc si ori de cate ori pot sa vorbesc cu romanii", a spus Traian Basescu.

Ba mai mult, in viziunea sefului statului este si o datorie de a fi in mijlocul celor care i-au dat puterea: "este si o datorie, pentru ca eu sunt astazi presedintele romanilor, pentru ca romanii au vrut asta si atunci, cum sa nu te intorci ori de cate ori ai ocazia, chiar la ei, la romani, la cei care ti-au dat puterea, la cei care ti-au dat demnitatea si increderea lor?", a afirmat presedintele Basescu. Traian Basescu si-a incheiat discursul de la Gledin, adresandu-le tuturor celor prezenti la slujba de canonizare a Sfantului Pahomie, traditionalul "Hristos a inviat!", alaturi de urarea: "Sarbatori cu bine!". Dupa slujba, presedintele a tinut sa parcurga pe jos drumul de la biserica pana la iesirea din sat, trecand prin multimea prezenta, facand fotografii si vorbind cu cei prezenti. El a spus ca va merge la Gura Humorului, pentru a petrece "doua zile in judetul soacrei". La slujba a mai participat si Gigi Becali, aflat in zona cu ocazia meciului dintre Gloria Bistrita si Steaua.

PD: Basescu nu va fi suspendat

Vicepresedintele PD, Radu Berceanu a afirmat, ieri, in localitatea doljeana Radovan, unde a fost prezent cu prilejul lansarii candidatului PD la functia de primar al comunei, ca presedintele Traian Basescu nu va fi suspendat, informeaza ROMPRES. "Cei care au facut mult zgomot cerand suspendarea presedintelui, stau acum si isi fac cruce cu limba. S-au agitat pana nu au mai stiut de ei, pentru ca doar la asta sunt tari. Ca o femeie care are fusta scurta, o ridica putin, cat sa se vada toate cele, si atat. Acum nu prea ii mai tin muschii, pentru ca au vazut si ei ce scoruri au in sondaj. O sa vedeti ca presedintele Basescu nu o sa fie suspendat, pentru ca nu se poate intampla asta doar daca Tariceanu sau Geoana sar cu gura. De fapt, asa sunt ei, ca unii suporteri de fotbal, stiu doar sa scuipe, sa injure, sa arunce cu brichetele, dar cand e sa treaca la fapte, se potolesc", a spus Berceanu. De mentionat ca in comunele doljene Radovan si Cerat au loc, peste doua saptamani, alegeri partiale pentru functia de primar.

Liberalii, in asteptarea motivatiei Curtii

Imediat dupa ce Curtea Constitutionala va trimite Parlamentului motivatia deciziei sale, liberalii se vor reuni in cadrul Biroului Politic pentru a decide pozitia partidului in privinta demersurilor de suspendare a presedintelui Basescu. Potrivit vicepresedintelui PNL, Norica Nicolai, liberalii sunt in asteptarea motivatiei Curtii Constitutionale, abia apoi urmand sa se intruneasca in cadrul unei sedinte pe aceasta tema. Cu toate acestea, Norica Nicolai sustine ca in partid exista destul de multi lideri care s-au saturat de acest interminabil scandal politic si, ca atare, acestia sunt decisi sa voteze impotriva. La randul sau, un alt vicepresedinte al partidului, Adrian Miutescu ne-a precizat ca decizia Biroului Politic al PNL va fi una care va sustine stabilitatea politica si nu continuarea actualei crize. " Marea majoritate a colegilor mei vor vota impotriva suspendarii", sustine Miutescu. In partid exista insa si un curent "anti-Basescu", in jurul caruia graviteaza "grei" precum Crin Antonescu, Ludovic Orban si Puiu Hasotti. Cu toate acestea, potrivit unor surse din partid, si acestia si-au nuantat in ultimele zile pozitia, convinsi fiind ca o eventuala suspendare a sefului statului va genera noi si neprevazute "complicatii politice", care ar putea aduce prejudicii PNL. De altfel, vicepresedintele PNL, Crin Antonescu, a recunoscut ca, in cazul in care Traian Basescu va demisiona si vor fi declansate alegeri prezidentiale anticipate, liberalii nu sunt pregatiti sa sustina un candidat propriu.

UDMR: "Orice decizie este posibila"

Parerile in Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) privind suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu sunt impartite si, practic, "orice decizie este posibila", a declarat liderul UDMR, Marko Bela, in cadrul unei conferinte de presa. Marko Bela a precizat ca saptamana viitoare va discuta cu grupurile parlamentare ale UDMR pentru a concluziona asupra acestui subiect. "Presedintele ne-a dat motive si noua sa fim nemultumiti. Am considerat insa ca o actiune de suspendare a presedintelui nu este bine-venita", a explicat Marko Bela. El a caracterizat decizia Curtii Constitutionale in privinta propunerii de suspendare a sefului statului ca o formula bizara. "Acest transfer al responsabilitatii din partea Curtii Constitutionale ne-a pus pe ganduri", a adaugat Marko Bela.

PC: "Nu vom avea un candidat propriu"

Presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a declarat, sambata, la Piatra Neamt, ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa demisioneze inainte sa fie suspendat de Parlament. Dan Voiculescu sustine ca demisia presedintelui nu ar avea niciun rost dupa suspendare, iar afirmatia lui Traian Basescu ca va demisiona daca va fi suspendat este doar ‘’o smecherie politica’’. Acesta a afirmat ca in cateva zile va prezenta si actul prin care dovedeste ca Traian Basescu a facut politie politica, act care va ajuta la demiterea presedintelui. Dan Voiculescu a afirmat ca in cazul alegerilor anticipate pentru presedintie nu va candida, iar Partidul Conservator nu va face nicio nominalizare. In cazul anticipatelor pentru functia suprema in stat, conservatorii asteapta sa vada candidaturile dupa care vor stabili pe cine sustin, in afara insa de Traian Basescu.

PSD merge pana la capat

Astazi se reuneste Biroul Permanent National al PSD, pentru o sedinta in care se va discuta despre suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu. In asteptarea unei decizii finale, la nivelul declaratiilor de pana acum, reiese ca PSD va continua demersul de suspendare. Intrebat despre despre acest subiect, Dan Mihalache, europarlamentar, a reafirmat pozitia PSD, conform careia se va merge pana la capat cu suspendarea, "e chestiune de optiune fundamentala pentru noi", amenintarea lui Traian Basescu cu demisia, fiind catalogata drept, "santaj ordinar". Dan Mihalache a evitat sa dea un raspuns clar in ceea ce priveste viitorul candidat pentru presedentie, in cazul in care vor avea loc alegeri prezidentiale anticipate,considerand ca in partid exista "foarte multi posibili prezidentiali". Vicepresedintele social democrat, Ilie Sarbu, este de parere ca Traian Basecu va fi suspendat, si in urma acestui fapt isi va prezenta demisia. El a subliniat ca PSD nu va face un pas inapoi, asa cum a facut PRM, ci va continua demersul suspendarii, iar candidatul partidului la presedintie va fi Mircea Geoana, ceea ce reperezinta o noutate la nivel declarativ din partea social democratilor, pana acum liderii partidului evitand sa dea un raspuns transant. Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD, nu crede in seriozitatea declaratiilor lui Traian Basescu, dar a subliniat ca partidul sau e pregatit pentru orice situatie, chiar si pentru a propune, la un moment dat, un guvern sau un candidat pentru peresedintie, in cazuri ca anticipatele.

PRM, deranjat de "ambiguitatea" PSD

Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas considera ca votul PSD pentru Cabinetul Tariceanu II a creat probleme pe scena politica, iar "ambiguitatea" social-democratilor si decizia CCR in privinta suspendarii sefului statului sunt parti ale motivatiei pentru care PRM spune ca "se gandeste" la acest demers."Este momentul unor contacte politice intre conducerile partidelor parlamentare, care vor da un rezultat speram benefic", a continuat Bolcas. Oficialul peremist s-a abtinut sa ofere un termen pana la care partidul sau isi va preciza pozitia referitoare la votul in legislativ asupra suspendarii sefului statului. Potrivit lui Bolcas, "aceasta ambiguitate a PSD" si avizul negativ al Curtii Constitutionale la cererea PSD-PRM de suspendare din functie a sefului statului constituie exemple care "pun pe ganduri" reprezentantii acestui partid.

"Ne-a pus pe ganduri existenta unui astfel de guvern (n.r. - in a carui componenta se afla UDMR), ambiguitatea PSD si decizia CCR", a aratat Lucian Bolcas

PLD, alaturi de Basescu

"Noi il vom sustine pe presedintele Traian Basescu si in cazul suspendarii, si in cazul in care va demisiona. Aici nu mai este vorba despre un conflict intre Traian Basescu si Tariceanu, ci este vorba despre lupta intre cei care se opun ca Romania sa iasa din mocirla tranzitiei si cei care doresc sa o mentina si sa capuseze sistemul economic", a spus liderul PLD, Theodor Stolojan. Liderul PLD a exclus posibilitatea de a se inscrie in cursa pentru prezidentiale. Theodor Stolojan a catalogat demersul de suspendare si demitere a presedintelui Traian Basescu drept o "magarie" si o reactie la actiunile presedintelui de lupta impotriva coruptiei". Fostul consilier prezidential a mai spus ca presedintele are in vedere posibilitatea de a demisiona, dar ca nu stie daca a luat o decizie. Stolojan a completat ca in cursa se vor inscrie principalii critici ai sefului statului.

PNG: "Becali, cel mai avantajat"

Dan Pavel a sustinut in cadrul unei conferinte de presa ca, daca vor avea loc alegeri prezidentiale anticipate, in afara de liderul acestui partid, George Becali, celelalte formatiuni nu vor putea "arunca" in competitia electorala candidati cu sanse reale de succes. "Formatiunilor parlamentare le-a fost frica de alegerile pentru legislativul european, le este frica de anticipate, dar si de posibilele alegeri prezidentiale inainte de termen. Cred ca tocmai de aceea a facut Traian Basescu acea declaratie care arunca politica romaneasca intr-un spatiu al incertitudinii. Totusi, Traian Basescu nu ia in considerare ca ar putea sa nu fie ales daca ar candida din nou", a afirmat Dan Pavel.

UPSC: "Tariceanu poarta un razboi de izolare a presedintelui"

"Uniunea Populara Social Crestina (UPSC) considera ca recentele declaratii si evolutii politice evidentiaza hotararea lui Calin Popescu Tariceanu de a purta si de a dezvolta un razboi de izolare internationala a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, anunta un comunicat de presa transmis ieri de Biroul de presa al UPSC.Presedintele UPSC, Ioan Talpes, a declarat ca "aceste confruntari depasesc orice limita acceptabila pentru un stat care a muncit mult pentru a fi parte in proiectele politice si militare occidentale". Ioan Talpes a adaugat ca "ne aflam in fata celei mai tragice situatii in care s-ar putea gasi Romania, si anume ca persoanele desemnate sa guverneze tara sa nu gaseasca mijloacelele naturale pentru a rezolva in interior disputele ce apar inevitabil in viata politica a oricarui stat".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.