Pentru a justifica "hectarele" locative, sotia sa, judecatoarea Niculina Iorgovan, si-a scos certificat medical pentru "sindrom nevrotic depresiv"

Senatorul PSD Antonie Iorgovan a simtit nevoia sa-si lamureasca situatia locativa. Intr-o pledoarie de aproximativ o ora, tinuta in miez de noapte la o televiziune de nisa, "parintele Constitutiei" n-a prididit cu lamentarile si justificarile, pozand in victima "masinatiunilor fara numar", a rivalitatilor politice si a "pitifelnicilor de ziaristi". Spectacolul oratoric a debutat cu explicatii asupra modului in care a dobandit parterul unei vile de pe Bulevardul Aviatorilor: "Eu stateam intr-un apartament cu trei camere pe strada Baladei, langa Polivalenta. Tot apartamentul era frumos. L-am reasezat de la placa de beton. Blocul era situat langa abator si, din aceasta cauza, subsolul era permanent inundat. Apa crea un miros insuportabil la parter si pe casa scarilor.

Pe canale diplomatice, s-a negociat ca doamna Catherine Lalumiere sa faca vizite in familie. Era imposibil sa aduc Comunitatea Europeana la mine acasa". Cum locuinta era necorespunzatoare, senatorul Iorgovan a primit un intreg parter dintr-o vila de pe b-dul Aviatorilor. Dar nici in aceasta locuinta nu a putut sa scape de apa din subsol. "Asa-zisa camera de serviciu este la subsol, este plina de igrasie si curge apa tot timpul. La fiecare ploaie este un dezastru. De cand m-am mutat, eu am bagat zeci de mii de dolari, am consolidat-o, am injectat-o si nici acum nu i se poate da de cap. Nu stiu ce se va intampla.

Cred ca, pana la urma, se va darama", a mai explicat Iorgovan. Pentru ca "sandramaua" din Primaverii, cu patru camere, plus una de serviciu, insumand 92 metri patrati, si alti 90 metri patrati de debarale si alte acareturi, era exagerat de mare pentru ca familia domnului Iorgovan sa o capete legal, s-a gasit o solutie intr-o HCM din 1973. Distinsa sotie a senatorului PSD, judecatoarea Niculina Iorgovan, a apelat la seful Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, prof. dr. docent Iulian Mincu, care i-a eliberat un certificat medical pe motiv ca ar suferi, printre altele, si de... "sindrom nevrotic depresiv". Dupa cum sta scris negru pe alb, certificatul a fost eliberat pentru a-i folosi la ICRAL, iar HCM din 1973 ii dadea dreptul, prin diagnostic, la o camera in plus. Dar dl. Iorgovan ascunde realitatea si, prin adunari si scaderi aproximative, ajunge la suprafata locativa legala.

"Din 179,48 metri patrati, scadem dependinte de 45 metri patrati, bucataria si camara, 48, si alte dependinte de 35 si 30 metri patrati, care fac, in total, 70-78 metri patrati. Daca ii scadem, raman 108 metri patrati. Si daca mai scadem si asa-zisa camera de serviciu de la subsol, unde, eventual, pot sa fac o crescatorie de broaste, mai raman vreo 90 de metri", a concluzionat Antonie Iorgovan. Pentru ca toate institutiile statului considerau ilegala vanzarea apartamentului catre chiriasul Iorgovan, acesta s-a adresat Justitiei, tocmind drept aparator un "mare maestru civilist". Acesta a reusit sa smulga casa din ghearele statului si sa-i convinga pe contestatii judecatori Valentina Tatulescu si Tatiana Zorila sa oblige S.C. Herastrau Nord S.A. sa-i vanda chiriasului apartamentul. Cu o jumatate de milion de lei, familia Iorgovan a devenit, astfel, proprietara peste tot parterul vilei din Aviatorilor, in ciuda faptului ca locuinta era exceptata de la vanzare de actele normative aflate in vigoare la acea data.

Si pentru pretul mai mult decat modic, Iorgovan are o explicatie: "Decretul-lege 61/1990 spune clar: pana la 37 metri patrati suprafata utila, pretul este de 95.200 de lei (...), iar pentru 118 metri patrati, unde ma incadram eu, pretul era de 298.000 de lei". Numai ca nici un apartament nu s-a vandut in baza Decretului-lege 61/1990 sub valoarea de inventar. In anul 1990, valoarea de inventar a intregului imobil din Aviatorilor numarul 98 era de 1.462.110 lei, iar a apartamentului ocupat de chiriasul Iorgovan era de 731.055 de lei. Aceasta suma, reactualizata cu coeficientul de inflatie, asa cum prevede legislatia, ar fi dat un pret de 6.321.000 de lei in anul 1996, atunci cand si-a cumparat locuinta. Cu toate acestea, senatorul PSD sustine ca a procedat corect, n-a facut nici o ilegalitate si ca este victima "incorectitudinii celor dintr-o parte a presei". Maria MANOLIU Senatorul PSD Antonie Iorgovan a simtit nevoia sa-si lamureasca situatia locativa. Intr-o pledoarie de aproximativ o ora, tinuta in miez de noapte la o televiziune de nisa, "parintele Constitutiei" n-a prididit cu lamentarile si justificarile, pozand in victima "masinatiunilor fara numar", a rivalitatilor politice si a "pitifelnicilor de ziaristi".

Spectacolul oratoric a debutat cu explicatii asupra modului in care a dobandit parterul unei vile de pe Bulevardul Aviatorilor: "Eu stateam intr-un apartament cu trei camere pe strada Baladei, langa Polivalenta. Tot apartamentul era frumos. L-am reasezat de la placa de beton. Blocul era situat langa abator si, din aceasta cauza, subsolul era permanent inundat. Apa crea un miros insuportabil la parter si pe casa scarilor. Pe canale diplomatice, s-a negociat ca doamna Catherine Lalumiere sa faca vizite in familie. Era imposibil sa aduc Comunitatea Europeana la mine acasa". Cum locuinta era necorespunzatoare, senatorul Iorgovan a primit un intreg parter dintr-o vila de pe b-dul Aviatorilor. Dar nici in aceasta locuinta nu a putut sa scape de apa din subsol. "Asa-zisa camera de serviciu este la subsol, este plina de igrasie si curge apa tot timpul. La fiecare ploaie este un dezastru. De cand m-am mutat, eu am bagat zeci de mii de dolari, am consolidat-o, am injectat-o si nici acum nu i se poate da de cap. Nu stiu ce se va intampla. Cred ca, pana la urma, se va darama", a mai explicat Iorgovan.

Pentru ca "sandramaua" din Primaverii, cu patru camere, plus una de serviciu, insumand 92 metri patrati, si alti 90 metri patrati de debarale si alte acareturi, era exagerat de mare pentru ca familia domnului Iorgovan sa o capete legal, s-a gasit o solutie intr-o HCM din 1973. Distinsa sotie a senatorului PSD, judecatoarea Niculina Iorgovan, a apelat la seful Clinicii de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, prof. dr. docent Iulian Mincu, care i-a eliberat un certificat medical pe motiv ca ar suferi, printre altele, si de... "sindrom nevrotic depresiv". Dupa cum sta scris negru pe alb, certificatul a fost eliberat pentru a-i folosi la ICRAL, iar HCM din 1973 ii dadea dreptul, prin diagnostic, la o camera in plus. Dar dl. Iorgovan ascunde realitatea si, prin adunari si scaderi aproximative, ajunge la suprafata locativa legala. "Din 179,48 metri patrati, scadem dependinte de 45 metri patrati, bucataria si camara, 48, si alte dependinte de 35 si 30 metri patrati, care fac, in total, 70-78 metri patrati. Daca ii scadem, raman 108 metri patrati. Si daca mai scadem si asa-zisa camera de serviciu de la subsol, unde, eventual, pot sa fac o crescatorie de broaste, mai raman vreo 90 de metri", a concluzionat Antonie Iorgovan.

Pentru ca toate institutiile statului considerau ilegala vanzarea apartamentului catre chiriasul Iorgovan, acesta s-a adresat Justitiei, tocmind drept aparator un "mare maestru civilist". Acesta a reusit sa smulga casa din ghearele statului si sa-i convinga pe contestatii judecatori Valentina Tatulescu si Tatiana Zorila sa oblige S.C. Herastrau Nord S.A. sa-i vanda chiriasului apartamentul. Cu o jumatate de milion de lei, familia Iorgovan a devenit, astfel, proprietara peste tot parterul vilei din Aviatorilor, in ciuda faptului ca locuinta era exceptata de la vanzare de actele normative aflate in vigoare la acea data. Si pentru pretul mai mult decat modic, Iorgovan are o explicatie: "Decretul-lege 61/1990 spune clar: pana la 37 metri patrati suprafata utila, pretul este de 95.200 de lei (...), iar pentru 118 metri patrati, unde ma incadram eu, pretul era de 298.000 de lei".

Numai ca nici un apartament nu s-a vandut in baza Decretului-lege 61/1990 sub valoarea de inventar. In anul 1990, valoarea de inventar a intregului imobil din Aviatorilor numarul 98 era de 1.462.110 lei, iar a apartamentului ocupat de chiriasul Iorgovan era de 731.055 de lei. Aceasta suma, reactualizata cu coeficientul de inflatie, asa cum prevede legislatia, ar fi dat un pret de 6.321.000 de lei in anul 1996, atunci cand si-a cumparat locuinta. Cu toate acestea, senatorul PSD sustine ca a procedat corect, n-a facut nici o ilegalitate si ca este victima "incorectitudinii celor dintr-o parte a presei".

Adevarul

Sursa: AdevarulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.