Se incing spiritele in Alianta D.A.

Insistenta presedintelui Basescu asupra subiectului alegerilor anticipate a reusit sa irite coalitia guvernamentala. Intr-o sedinta-fulger, desfasurata ieri-dimineata la parlament, liderii PNL, PD, UDMR si PUR au hotarit sa aiba o discutie lamuritoare cu seful statului. In lipsa acestuia din tara, cele patru partide vor ca intilnirea sa se desfasoare saptamina viitoare, la Cotroceni.

Initiativa de a transa subiectul anticipatelor cu Traian Basescu a pornit de la liberali, care marti seara, intr-o intilnire proprie, au decis sa stringa rindurile in jurul liderului lor Calin Popescu-Tariceanu. Liberalii s-au simtit ofensati de declaratia lui Basescu care-l anunta pe Theodor Stolojan, si nu pe Tariceanu, drept "portdrapelul" Aliantei, in cazul convocarii alegerilor anticipate. Discutia a fost initiata de seful organizatiei PNL de Bucuresti, Ludovic Orban, care a sustinut ca tema alegerilor anticipate submineaza puterea coalitiei de guvernare si va duce la pierderea credibilitatii cabinetului Tariceanu. El a solicitat progresiv intilniri cu colegii din coalitie pentru a investiga cite partide isi doresc anticipate.

Liberalii i-au impartasit rapid punctul de vedere si, in consecinta, au abordat subiectul la intilnirea de ieri cu PD, UDMR si PUR. Singurul care a mimat ca nu este dezavantajat de Basescu a fost insusi Calin Popescu-Tariceanu, in incercarea de a nu crea impresia unui conflict intre el si seful statului. Ieri, la intilnirea in patru, s-a dovedit ca parerile converg in defavoarea declansarii alegerilor anticipate. Partidele coalitiei isi doresc mentinerea la putere in actuala formula si vor incerca, la Cotroceni, sa-l tempereze pe presedintele tarii in a mai declara constant ca singura solutie pentru constituirea unei majoritati puternice ar fi alegerile anticipate.

Supozitii

Ieri, pe la colturi, liderii PNL si PD incercau sa gaseasca o semnificatie a insistentei lui Basescu. Sub protectia anonimatului, unii dintre ei considera ca Basescu lanseza aceasta tema pentru a-i presa sa functioneze impecabil in parlament. Astfel, potrivit acestora, de teama convocarii alegerilor, toti membrii coalitiei se vor prezenta constant in legislativ pentru a adopta legile promovate de guvern. Exista insa si o versiune mai pesimista care spune ca animozitatile ingropate de dragul alegerilor, existente intre Tariceanu si Basescu, se pot adinci, iar seful statului nu are incredere decit in fostul sau colaborator politic, Theodor Stolojan.

Colaborarea cu PUR scirtiie

Dincolo de subiectul anticipatelor, unde se pare ca exista consens in coalitie, Alianta D.A. are din ce in ce mai multe probleme in colaborarea punctuala cu PUR. Desi liderii PNL si PD trag de umanisti sa renunte la intelegerea din Consiliile Judetene cu PSD, partidul lui Voiculescu opune rezistenta. Ieri, vicepresedintele PUR, Codrut Seres, a spus ca doar in situatiile in care vor obtine majoritatea in Consilii se vor alatura Aliantei PNL-PD. El a expus doua situatii, la Alba si Suceava, in care prin coabitarea cu Alianta umanistii au pierdut functiile de vicepresedinti CJ. Seres a mai aratat ca un alt caz este CJ Mehedinti unde, chiar daca ar colabora cu PNL-PD, nu s-ar obtine majoritatea.
Pe de alta parte Bogdan Olteanu, reprezentantul Aliantei, s-a exprimat ferm ca, indiferent de sacrificii, intelegerea de la nivel central dintre Alianta si PUR trebuie extinsa si in Consiliile Judetene.

PSD se pregateste de anticipate

Vicepresedintele PSD, Miron Mitrea, a declarat ieri ca, daca exista motive pentru alegeri anticipate, partidul sau isi va mobiliza toate fortele si va sustine modificarea Legii electorale, in sensul introducerii votului uninominal. "Daca exista motive pentru alegeri anticipate, cu toata forta inainte!", a spus Mitrea, precizind ca nu va sustine "alegerile anticipate doar de dragul alegerilor".

Traian Basescu nu-l vrea premier pe Theodor Stolojan

Prin readucerea in ochii opiniei publice a lui Theodor Stolojan, presedintele Traian Basescu nu face decit sa fie consecvent cu ideea organizarii alegerilor anticipate, acceptata de PNL si PD.
Surse de la Palatul Cotroceni afirma ca presedintele nu intentioneaza sa-l propulseze pe Theodor Stolojan la conducerea guvernului, in urma unor posibile alegeri anticipate postul de prim-ministru revenind, conform unor intelegeri intre PNL si PD, liberalilor. Propunerea este atributul presedintelui PNL, nimeni altul decit Calin Popescu-Tariceanu. Spusele lui Traian Basescu ar trebui intelese astfel de coalitie: in cazul unor alegeri anticipate, implicit a unei noi campanii electorale, Theodor Stolojan ar fi cel care, din partea Aliantei, ar trebui sa fie vectorul de imagine.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.