“Razboiul” dintre premierul Tariceanu si presedintele Basescu pare a nu se mai incheia. Aflat intr-o vizita oficiala in Croatia, seful Executivului n-a pierdut ocazia de a-l critica pe “inamicul” de la Cotroceni, in cadrul intrevederii avute cu comisarul european pentru justitie, Franco Frattini.

"Presedintele Basescu cauta tot felul de formule politicianiste pentru a-si pastra scaunul si este mai putin interesat de reprezentarea intereselor Romaniei, astfel incat, probabil, a venit momentul sa plateasca pentru aceasta atitudine", a acuzat, de la Zagreb, Tariceanu. Administratia Prezidentiala a reactionat imediat. "Incercarea premierului de discreditare a presedintelui este o proba de iresponsabilitate politica, care provoaca prejudicii nemeritate Romaniei", se arata intr-un comunicat de presa remis pe adresa redactiei.

Presedintele Traian Basescu cauta tot felul de formule politicianiste pentru a-si pastra scaunul si este mai putin interesat de reprezentarea intereselor Romaniei, astfel incat probabil ca acum a venit momentul sa plateasca pentru aceasta atitudine, a declarat, ieri, la Zagreb, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu. Seful Executivului a avut o intalnire in capitala Croatiei cu comisarul european pentru justitie, Franco Frattini, cu care a discutat despre situatia politica interna din Romania. Aceasta situatie "este marcata, in ultima perioada, de aceste actiuni pe care presedintele le face si care mie mai degraba imi dau impresia unei disperari care il face pe actualul presedinte sa caute diferite formule si solutii politicianiste pentru a-si pastra mai degraba scaunul decat de a se ocupa de problemele fundamentale ale romanilor si ale tarii", a sustinut Tariceanu. In opinia primului-ministru, rolul unui presedinte este acela de a reprezenta tara si cetatenii, astfel incat sa fie coalizate energiile si fortele acesteia pentru a face tara sa prospere. "Din pacate, presedintele a fost prea putin interesat de acest lucru si s-a implicat cu indarjire in conflicte, in lupte care nu au facut decat sa creeze clivaje la nivelul societatii romanesti si, probabil, acum a venit momentul sa raspunda si sa plateasca pentru aceasta atitudine in care a perseverat", a afirmat Calin Popescu Tariceanu, adaugand ca o astfel de atitudine este regretabila, ceea ce va afecta interesele si imaginea Romaniei.

Seful Executivului a pus intentia presedintelui de a demisiona, in cazul in care va fi suspendat de Parlament, pe seama unei atitudini politicianiste. "Nu stiu daca presedintele va demisiona. Acestea sunt declaratii de genul celor cu care ne-a obisnuit presedintele, care vrea sa induca anumite temeri si cred ca menirea unui lider politic adevarat nu e aceea de a induce temeri la nivelul unei tari si la nivelul unei populatii", a aratat primul-ministru, afirmand ca rolul unui presedinte este de a construi viitorul unei tari. Premierul Tariceanu a declarat insa ca nu vede de ce presedintele Basescu ar trebui sa candideze din nou in cazul in care va demisiona. "Stau si ma intreb, dupa un astfel de gest, care este justificarea pentru care ar mai putea sa candideze din nou", a spus primul-ministru. El nu a vrut sa faca speculatii asupra unei posibile candidaturi proprii la eventualele alegeri prezidentiale, dar a aratat ca, daca va fi cazul, va propune o data de organizare a alegerilor europarlamentare care sa nu se suprapuna peste cele prezidentiale. Premierul Tariceanu a spus ca PNL va lua o decizie in ceea ce priveste suspendarea din functie a presedintelui Basescu, afirmand ca gestul acestuia nu este in masura sa schimbe parerea multora dintre colegii sai liberali.

Raspuns din Cotroceni: "Premierul e iresponsabil!"

In replica la acuzatiile premierului, Administratia Prezidentiala a remis urmatorul comunicat de presa, pe care il prezentam integral: "Administratia Prezidentiala constata cu o reala ingrijorare tendinta evidenta a primului ministru Calin Popescu Tariceanu de a exporta tensiunea politica interna, in a carei generare a avut un important rol personal. Administratia Prezidentiala considera ca incercarea premierului de discreditare a presedintelui Romaniei, in contextul unei intalniri, la Zagreb, cu domnul Franco Frattini, vicepresedinte al Comisiei Europene, comisar pentru justitie, securitate si libertate este o proba de iresponsabilitate politica. Administratia Prezidentiala apreciaza ca acest gest iresponsabil este unic in istoria postdecembrista a Romaniei si provoaca prejudicii nemeritate tarii. In ultima perioada, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca a renuntat la lupta politica interna si s-a dedicat in exclusivitate binelui public. Ii reamintim acestuia doar cateva din recentele decizii contrare interesului public: amanarea nejustificata a datei pentru alegerile euro-parlamentare, ruperea aliantei politice in numele careia a putut prelua functia pe care o detine in prezent si construirea netransparenta a unei noi majoritati."


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.