declara vicepresedintele PNL, Adrian Miutescu

Domnule Miutesescu, ati declarat ca PNL nu va vota in favoarea suspendarii presedintelui Basescu. Cum s-a ajuns la aceasta decizie?

In primul rand, vreau sa va spun ca PNL va decide, luni, in sedinta Biroului Permanent Central pozitia oficiala a partidului in privinta suspendarii presedintelui. Insa, vreau sa va precizez ca, dupa discutiile purtate cu colegii mei din conducerea partidului si cu membrii PNL, am cazut de acord ca nu este oportuna declansarea unei situatii de instabilitate la adresa Presedintiei si, indirect, a Romaniei. Marea majoritate a colegilor mei, eu cred ca peste 80 la suta, vor vota ca PNL sa nu sustina suspendarea sefului statului. De altfel, noi chiar daca am primit lovituri atat din partea PD, dar mai ales a Presedintelui, nu putem raspunde cu aceeasi moneda, punand in pericol stabilitatea si imaginea Romaniei. Nu vrem sa-i dam sefului statului o lovitura pe la spate, asa cum procedeaza domnia sa cu domnul Tariceanu. Dorim sa dam dovada de echilibru si sa limpezim apele pe scena politica, prin continuarea acestei etape de stabilitate de dupa investirea noului Cabinet si nu sa generam un nou conflict politic, care sa puna Romania
intr-o situatie delicata.

Cat a contat decizia Curtii Constitutionale care considera ca faptele presedintelui nu justifica suspendarea?

In opinia mea, repet, formata dupa consultari cu colegii mei, sunt convins ca PNL nu se va ralia pozitiei partidelor care vor vota in favoarea suspendarii. Am avut in vedere si decizia recenta a Curtii Constitutionale, potrivit careia faptele presedintelui nu sunt atat de grave incat sa justifice suspendarea acestuia, insa prioritara pentru PNL este dorinta de a nu arunca Romania intr-un haos politic, care ar fi generat prin procedura de suspendare si declansarea referendumului. Exista si liberali care doresc suspendarea. Este dreptul lor sa aiba o opinie, intotdeauna PNL a fost un partid democratic. Noi nu suntem ca PD, unde partidul are drept motto : "Sa traiti!". Admitem si puncte de vedere diferite, dar pozitia majoritara a partidului este cea de care v-am spus mai spus, si anume: stabilitate politica, si nu suspendare.

Riscati sa-i dezamagiti pe liderii PSD. Ei v-au sustinut, in momentul votarii noului Cabinet....

Nu avem si nu acceptam o conditie pusa de PSD in privinta suspendarii. Este dreptul social-democratilor de a continua cu aceste demersuri, pentru ca este normal sa fii consecvent unui punct de vedere, anuntat anterior. Chiar daca se vor supara, e dreptul lor s-o faca, asta nu inseamna ca PNL este tributar vreunui partid. Este o pozitie corecta, pe care o vom sustine si, sigur, timpul va arata daca vom fi respectati. Sper ca presedintele Basescu sa inteleaga ceva din pozitia noastra.

PNL nu va vota, PRM inca se gandeste, numarul celor care doresc suspendarea presedintelui scade vizibil. Credeti ca, preferand stabilitatea politica in dauna suspendarii, veti creste in sondaje?

Nu stiu daca prin aceasta decizie PNL va primi o "bila alba" de la electorat. Aceasta pozitie dovedeste echilibru si ratiune si arata ca nu am uitat ca l-am sustinut si votat ca presedinte al Romaniei. Pozitia adoptata de noi, incepand din ianuarie, a fost rezultatul atacurilor la adresa PNL care i-a avut in prim-plan pe Traian Basescu si PD. Este, in primul rand, vorba de o lupta pentru integritatea partidului, pentru istoria si valorile liberale, pentru guvernarea Romaniei si, nu in ultimul rand, pentru pozitionarea PNL in viitor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.