Dupa ce liderii UDMR au sustinut, pana acum, ca nu vor vota suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu, presedintele Uniunii a spus, ieri, ca vor ajunge la o concluzie inainte de a trece la vot. La inceputul saptamanii viitoare va avea loc o intrunire a grupurilor parlamentare ale UDMR din Senat si Camera Deputatilor, in care se va lua o decizie finala, a subliniat Markó Béla. Intrebat fiind despre parerea sa personala referitor la suspendarea presedintelui Romaniei, liderul UDMR a evitat sa dea un raspuns ferm, adaugand doar ca "noi vom mai face o analiza". "Presedintele ne-a dat motive si noua sa fim nemultumiti, dar in acelasi timp, am considerat ca o actiune de suspendare a Presedintelui nu este binevenita. Saptamana viitoare vom discuta acest lucru cu grupurile parlamentare UDMR si vom ajunge la o concluzie, inainte de a trece la vot. Ceea ce pot sa va spun este ca, in acest moment, opiniile in UDMR sunt impartite", a opinat presedintele UDMR.

Markó Béla a mai anuntat ca vor demara negocierile PNL-UDMR pentru ocuparea posturilor de secretari de stat eliberate de PD. "Dorim sa ne asumam functii de secretar de stat acolo unde e necesara prezenta UDMR, unde avem politicieni sau specialisti care vor putea sa faca fata si unde, eventual, in acest moment nu suntem prezenti", a afirmat liderul maghiar. Formatiunea pe care o conduce va incerca sa obtina posturi de secretari de stat "in acele domenii unde poate sa aiba o contributie importanta". In acest sens, Markó Béla doreste sa aduca mai multi tineri, "si ar trebui, eventual, sa mai aducem si femei", a adaugat acesta. Insa a marturisit ca nu exista inca o lista cu propunerile pentru ocuparea acestor functii. "Nu-mi cereti sa va dau o lista cu persoanele care ar putea sa devina secretari de stat, dar avem oameni capabili.", a spus liderul Uniunii. Acesta a precizat ca UDMR are deja un secretar de stat in persoana fostului ministru delegat pentru comert, Iuliu Winkler, cel care si-a pastrat atributiile ocupand functia de secretar de stat pentru comert, la nou infiintatul Minister al IMM-urilor, Comertului si Turismului.

De altfel, in zilele urmatoare, UDMR va stabili prioritatile sale legate de portofoliile detinute in guvern, cele privind programul de guvernare si cele referitoare la activitatea legislativa. Astfel, Markó Béla a vorbit despre adoptarea legii ANI, despre descentralizare si reforma administrativa, referindu-se si la legile sigurantei nationale, criticand totodata aprobarea lor tacita. In ceea ce priveste prioritatile UDMR pentru perioada urmatoare, liderul formatiunii a precizat ca programul de guvernare nu se va schimba, noul guvern restructurat avand o "continuitate prin prezenta unor ministri ai UDMR, care au pornit in 2004, dar si prin programul de guvernare". "Absorbirea fondurilor europene si competitivitatea autoritatilor locale pentru obtinerea fondurilor europene sunt puncte importante pe agenda UDMR", a subliniat Markó Béla.