Colegiul Director al Partidului Democrat s-a reunit, ieri, cu participarea tuturor presedintilor organizatiilor judetene, pentru a stabili strategia de urmat in noua postura, aceea de partid de opzitie.

Democratii au anuntat constituirea unui guvern din umbra, dar si a esaloanelor doi si trei, ce va fi anuntat, public, luni, dupa validarea de catre Biroul Politic. Actualul primar general al Capitalei si presedinte executiv al PD, Adriean Vdeanu, va fi, probabil, premierul acestui Cabinet din umbra, in cadrul caruia toti ministrii democrati scosi de liberali de la guvernare isi vor pastra posturile. Tot ieri, democratii au decis ca vor face o opozitie puternica, de tip constructiv, si- potrivit liderului Emil Boc, nu una formala, "de mucava, asa cum face PSD". Guvernul democrat din umbra va avea ca sarcina principala monitorizarea la sange a Cabinetului Tariceanu 2, sprijinit de PSD, cenzurarea si criticarea sa, pentru a demonstra ca PD este o forta politica de care trebuie sa se tina seama, si care va reveni la guvernare. Ca forta parlamentara de opozitie, PD va uza de toate armele legale la indemana, de la motiuni simple (deoarece nu dispune de suficiente locuri in Parlament pentru a initia o motiune de cenzura) si interpelari, pana la inaintarea de initiative legislative. Deocamdata, democratii nu au in vedere incheierea vreunor aliante politice- deoarece abia au intrat in opozitie, dar ii considera in continuare pe liberal-democratii din PLD drept primii parteneri spre care s-ar orienta, daca se va ajunge la acest lucru.

Presedintele PD, Emil Boc, a avertizat, dupa sedinta Colegiului Director, ca democratii "nu vor lasa nesanctionate derapajele aliantei PNL-PSD", a adaugat el. Potrivit acestuia, "PD nu se va dezice de ideile si principiile din programul de guvernare, ceea ce inseamna ca va sustine proiectele respective, dar va fi cu ochii dupa compromisurile pe care liberalii vor fi fortati sa le faca, in schimbul sustinerii social-democratilor". Ar mai fi de adaugat ca primul obiectiv al PD, ca partid de opozitie, fixat ieri, de Colegiul Director, este "cistigarea tuturor alegerilor ce vor avea loc de aici inainte in Romania, incepand cu alegerile pentru Parlamentul European", pentru care democratii au anuntat ca se vor pregati asa cum se cuvine, finalizand listele de candidati pana in iunie. Revenind la ministrii din umbra, Emil Boc a precizat ca fiecare membru al partidului este liber sa-si depuna candidatura, decizia de validare apartinand Biroului Politic.

Tot printre obiectivele de baza ale PD, se numara elaborarea unei Carti albe a guvernarii, care sa includa toate realizarile si performantele democratilor din perioada cat s-au aflat la putere. Democratii i-au mai acuzat deschis pe liberali de distrugerea politica a Aliantei DA, mentionand ca, in acest context, desfiintarea sa juridica a devenit o pura formala, asupra careia instanta se va pronunta, probabil, in urmatoarele saptamani. De altfel, PD se va adresa instantelor specializate pentru a transa aceasta problema, asa cum au anuntat deja ca o vor face, de la declararea decesului oficial al Aliantei de catre premierul Calin Popescu Tariceanu si scoaterea PD de la guvernare. Amanarea nu a avut alta cauza- a precizat Emil Boc, decat sarbatorile de Paste. Ramanand in sfera politica a statutului Aliantei, Emil Boc a mentionat ca nu stie nimic despre eventuale dezertari ale unor membri PD catre PNL, cu exceptia lui Vasile Bran. Iar acesta a fost exclus din partid, dupa ce si-a anuntat public intentia de a-si pastra postul de vicepresedinte al Agentiei de Mediu si de a se inscrie in PNL. Presedintele PD a mentionat ca toti secretarii de stat si sefii agentiilor, numiti politic in functie de PD, i-au inaintat demisiile premierului Tariceanu. Cat despre functionarii publici sau "celelalte persoane care detin functii dobandite prin concurs, in conditiile legii, PD va respecta legile Romaniei ca tara membra in Uniunea Europeana".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.