Cel mai important lucru pe care presedintele Traian Basescu l-a obtinut in cadrul intilnirii de ieri cu presedintele american, George W. Bush, de la Casa Alba, este acela de includere a Romaniei "in aceeasi foaie de parcurs cu Polonia si Slovacia", in ceea ce priveste acordarea vizelor.
Traian Basescu a declarat, dupa intrevederea de 35 de minute cu seful de stat american, ca intr-un timp relativ scurt, romanii care vor dori sa calatoareasca in SUA vor beneficia de un regim simplificat de acordare a vizelor.

SUA, aliatul Romaniei.

La finalul intrevederii cu Basescu, presedintele american a spus: "Asigur poporul roman ca ii suntem aliati si ca, prin intermediul NATO, vom garanta securitatea Romaniei. Zilele cind cineva putea ameninta Romania, fara ca aceasta sa se bizuie pe vreun sprijin, au trecut". Mai mult, presedintele american a afirmat: "Romania ne este un aliat special pentru ca impartasim aceleasi idealuri- respectarea drepturilor omului, lupta anticoruptie, instaurarea libertatilor si democratiei si instaurarea statului de drept. Cred ca Traian Basescu este un lider special pentru ca este devotat acestor valori si, in plus, chiar actioneaza in aceasta directie, nu doar vorbeste. Apreciez sfaturile sale, in special in legatura cu Republica Moldova, si vrem sa lucram impreuna in aceasta regiune. Este o relatie speciala. Sint onorat sa-l numesc prietenul meu".

Masuri stricte de securitate.

Agenda presei americane pare insa sa se concentreze pe chestiuni de securitate mult mai stringente- situatiile din Siria si Iran. De altfel, obsesia americanilor pentru securitate se face simtita in tot Washingtonul, in special in zona Casei Albe. Delegatia celor 29 de ziaristi romani a trebuit sa petreaca aproape o ora in fata portii complexului prezidential de la Casa Alba, pentru a trece prin toate formalitatile de acces. Toata operatiunea a fost supravegheata atent de agenti de secutritate, dar si de cerberul administratiei de la Casa Alba- doamna Mary- aflata in acest serviciu de peste 35 de ani. O doamna aflata la venerabila virsta de 70 de ani, in baston, dar care ii intrecea in agerime pe agentii Secret Service. Dupa formalitatile de acces, presa a mers pina la sala de conferinte a Casei Albe, o incapere nu mai mare de 300 de metri patrati in care, ieri dimineata, se inghesuiau peste 100 de ziaristi americani. Doar 13 reprezentanti ai presei romanesti au avut acces in Biroul Oval, acolo unde Traian Basescu si George W. Bush au facut declaratii pentru presa. La discutiile celor presedinti a asistat intreaga delegatie care l-a insotit pe Traian Basescu in SUA, dar si oficiali americani -Condoleezza Rice, sefa diplomatiei americane, si mai vechea cunostiinta a Romaniei, fostul ambasador Jack Dyer Crouch.

Din delegatia romana fac parte ministrul afacerilor externe, Mihai Razvan Ungureanu, cel al apararii, Teodor Atanasiu, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, consilierii prezidentiali Andrei Plesu, Theodor Stolojan, Adriana Saftoiu, Claudiu Saftoiu si consilierii de stat Constantin Degeratu si Elena Udrea.

O veste buna.

Traian Basescu a ajuns marti seara in capitala SUA dupa un zbor de zece ore si jumatate. La sosire, Traian Basescu avea sa primeasca o veste buna - raportul senatorului american Bruce Jackson prezentat Comitetului pentru relatii internationale - Subcomitetul Afaceri Europene a fost favorabil Romaniei.

Sub titlul "Viitorul democratiei in regiunea Marii Negre", Bruce Jackson a prezentat in fata comitetului senatorial american un raport in care a vorbit despre "posibilitatile pe care marile transformari democratice ale regiunii le prezinta pentru politica Statelor Unite". Un capitol separat al raportului trateaza problemele Bulgariei si Romaniei, dar si succesul lui Traian Basescu in alegerile din 2004, despre care se afirma: "Presedintele Basescu este unul dintre avocatii cei mai elocventi ai unei strategii cuprinzatoare pentru Marea Neagra, care isi propune sa promoveze prosperitatea si democratia in regiune. Telul sau nu este altul decit acela de a face Marea Neagra o "a doua Mediterana" din punct de vedere al securitatii comune, al comertului si al cooperarii politice".

"Austeritate" in armata.

Presedintele Traian Basescu si-a propus sa blocheze, cel putin pentru moment, avansarile catre nivelul cel mai inalt al armatei. Seful statului a explicat, in drum spre Washington, ca la ultima reuniune a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii a respins opt propuneri de avansare la gradul de general.

Motivatia care a stat la baza acestui refuz este simpla - tara noastra este "campioana" la numarul de ofiteri superiori cu grad de general. Basescu a oferit si un exemplu elocvent: in Irak, Statele Unite au deplasat un contingent de aproximativ 200.000 de soldati, care au fost condusi de patru generali, iar in Romania exista la ora actuala nu mai putin de 126 de generali. Un alt subiect in legatura cu care presedintele si-a manifestat preocuparea este legat de demilitarizarea SRI si SIE. Singurul detaliu pe care Traian Basescu l-a oferit in legatura cu acest subiect este acela ca demilitarizarea principalelor servicii de informatii va fi statuata de noua lege a comunitatii de informatii.

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul ZileiTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.