''Vocile puterii“ este un volum semnat Adriana Saftoiu care cuprinde interviuri cu cei 16 fosti purtatori de cuvint ai Presedintiei sau ai Guvernului din Romania ultimilor 17 ani.

Nascuta la Dej, in 1967, Saftoiu si-a inceput cariera ca jurnalist si a continuat ca secretar de stat, purtator de cuvint al Guvernului, director de cabinet in Ministerul Transporturilor si consilier prezidential. Este cunoscuta publicului roman mai ales din perioada in care a fost purtator de cuvint al presedintelui Traian Basescu, sef al Departamentului de comunicare publica.

Alexandru Mironov, Doina Jalea, Ionut Popescu sau Gabriela Vrinceanu-Firea sint citiva dintre cei intervievati in carte.

Alegerea editurii a fost atit profesionala, cit si afectiva. Adriana Saftoiu si Silviu Dragomir, directorul Editurii Trei, sint prieteni din perioada studentiei. "Ideea cartii a apartinut Adrianei si proiectul a demarat in 2003. Intre timp, programul ei a devenit extrem de ocupat, lucrul la aceasta carte s-a desfasurat cu mai mare dificultate cu atit mai mult cu cit a presupus intilniri si discutii cu 16 fosti purtatori de cuvint ai Presedintiei", a declarat Silviu Dragomir.

Iliescu il voia pe Roman...

Alexandru Mironov, primul purtator de cuvint al primului presedinte ales dupa Revolutie: "Ion Iliescu se pregatea foarte atent cind iesea in public. Orice discurs pe care-l tinea, mai ales in engleza, franceza, il repeta de mai multe ori. Eu stiu ca presedintele Traian Basescu, acum, la Francofonie, de pilda, a pus mina pe manualul de limba franceza. La fel facea si Ion Iliescu. Sigur ca ziaristii l-au persiflat, dar asta nu are importanta, principalul este ca s-a descurcat cu brio. Dar este adevarat ca repeta de mai multe ori, chiar si in fata oglinzii. Momentele de iesire internationala erau foarte importante".

Mironov face si un tablou idilic al presedintelui Iliescu fata in fata cu minerii si arata ca l-a "demis" pe Petre Roman din greseala: "Petre Roman, pe care-l regret si acum, a cazut pentru ca mai ales consilierii prezidentiali Iosif Boda si Ioan Talpes nu l-au vrut. Desigur, ne si aflam intr-o perioada cu multa zarva, cu multe aiureli.

Nu stiai cine si cum o sa faca pasul in fata. Si cind minerii au intrat in Palatul Cotroceni, un episod putin cunoscut, nici macar nu si-au lasat bitele la poarta. Au amenintat cu moartea, cu un Miron Cozma, pe care pina atunci eu il vazusem si in pozitii mai bune, discutind normal, dar care in acel moment avea pupilele dilatate, era parca posedat.

La intilnirea lui Ion Iliescu cu minerii am fost eu, Boda si cred ca a mai fost si Vasilescu, consilierul juridic de atunci. Si discutia a fost asa: 'Bai, noi va dam in cap, va omorim!>>. Iar Iliescu, dupa patru ore cit a durat tot dialogul, in stilul pe care de acum lumea i-l cunoaste, cu rabdare, i-a intors, iar la sfirsit i-au zis si sarut mina la plecare.

Momentul cel mai important a fost cind i-au cerut sa plece Petre Roman. 'Nu poate sa plece Petre Roman ca ma fortati voi!>>, le-a spus. Petre Roman insa isi prezentase demisia. Si atunci am facut un pas in fata, am iesit in fata ziaristilor care asteptau si le-am spus ca Petre Roman si-a prezentat demisia, iar presedintele a acceptat demisia, ceea ce de fapt nu se intimplase. Ion Iliescu a fost suparat pe mine, pentru ca i-am fortat, cumva, mina, dar lucrurile s-au linistit repede, intr-o saptamina era pace. In realitate, Ion Iliescu voia ca Petre Roman sa ramina si sa-l propuna ca prim-ministru, dar sa refaca Guvernul".

Ziaristi pe care te puteai baza: "Contam pe citiva jurnalisti solizi. Pe Radio Romania Actualitati, care era ascultat de toata lumea, pe TVR 1, pe care puteai sa dai o stire care sa fie schimbata, pe citeva din ziarele importante, unde puteai sa spui intr-un buletin ca asta vrem… Dar marturisesc ca mi se parea ca trebuiau incurajati zgomotosii mici, care nu puteau sa aiba un efect mare, dar erau observati - doar observati - fiindca erau efervescenti si scoteau bule deasupra".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.